«Ολος ο λαός μας και όλες οι οικογένειες της Γάζας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με αίμα, και εγώ είμαι ένας από αυτούς», είπε η επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετά τον θάνατο τριών γιων και τεσσάρων εγγονιών του από ισραηλινό πλήγμα.
Ο Χανίγια διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι η Χαμάς δεν θα αλλάξει τη στάση της μετά το πλήγμα, ούτε θα υπαναχωρήσει από το αίτημα «για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους».
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζονται με τη μεσολάβηση της Ντόχα και της Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε, σύμφωνα με το Al Jazeeera, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι «υπονομεύει» τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, κληθείς να σχολιάσει την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη βόρεια Γάζα που έπληξε τα μέλη της οικογένειας του επικεφαλής της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, χθες Τετάρτη.
Οι αντιδράσεις του Χανίγια, τη στιγμή που πληροφορείται το γεγονός καταγράφηκαν από κάμερα:
This is the moment Hamas leader Ismail Haniyeh received news that his sons were killed by an Israeli air strike in Gaza.
— Sky News (@SkyNews) April 11, 2024
The Israel Defence Forces confirmed it killed Haniyeh's three sons - claiming they were terrorists. https://t.co/kZbq4EJuSO pic.twitter.com/6snh5yTrrp
«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και κάποια από τα εγγόνια μου», δήλωσε ο Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ντόχα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν», πρόσθεσε.
Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017 και ζει μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και ο δεύτερος τη τάξει της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Ναΐμ Κάσεμ, του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.
«Δεν είχε ενημερωθεί ο Νετανιάχου»
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι στόχευσε τους γιους του Χανίγια, τους οποίους περιέγραψε ως «στελέχη της Χαμάς» που «βρίσκονταν καθ’ οδόν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά μέσα σήμερα Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν είχε δώσει εντολή για την επίθεση.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις γιους του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα χωρίς να συμβουλευτούν ανώτερους διοικητές ή πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου», ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα.
Επικαλούμενο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το πρακτορείο ειδήσεων Walla ανέφερε ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το χτύπημα, το οποίο συντόνιζε ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ.
Το Walla ανέφερε ακόμα ότι ο Αμίρ, ο Μοχάμαντ και ο Χαζέμ Χανίγια «είχαν στοχοποιηθεί ως μαχητές και όχι επειδή ήταν γιοι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς».
Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις αναφορές ότι τέσσερα από τα εγγόνια του Χανίγια είχαν επίσης σκοτωθεί κατά την επίθεση.
Πώς αντέδρασε η Χαμάς
«Η δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό των παιδιών και των εγγονιών του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δείχνει την απελπισία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και τη διάθεσή του να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο Al Jazeera.
«Ο Νετανιάχου απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χαλάσει τις διαπραγματεύσεις και βρίσκεται υπό πίεση από τους Αμερικανούς, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κοινωνία», πρόσθεσε ο Ναΐμ.
«Χρησιμοποιεί τώρα όλα τα βρώμικα εργαλεία – σκοτώνοντας τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας και δολοφονώντας ηγέτες ή ανθρώπους στη Δαμασκό… Επιμένει να υπονομεύει κάθε ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», τόνισε ο ίδιος.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Η δολοφονία των συγγενών του Χανίγια ήρθε τη στιγμή που συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα με αντάλλαγμα την επιστροφή των 133 Ισραηλινών ομήρων που εκτιμάται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στον πολιορκημένο θύλακο.
Οι παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται, καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει στον έβδομο μήνα του, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες.
Η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων καθώς και να δοθεί η δυνατότητα, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Το Ισραήλ θέλει να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων και επιπλέον έχει δεσμευθεί για το ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη, και ότι ακόμη σχεδιάζει να επιτεθεί στη νότια πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν καταφύγει.
Μπάιντεν: «Αλύγιστη» δέσμευση στη στήριξη του Ισραήλ
Σε μία παράλληλα εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την «αλύγιστη» δέσμευση των ΗΠΑ στη στήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ έναντι των απειλών που δέχεται από το Ιράν, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη.
Νωρίτερα χθες, ο ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει στο χτύπημα στην πρεσβεία της στη Δαμασκό, την περασμένη εβδομάδα, για το οποίο κατηγορεί ως υπεύθυνο το Ισραήλ.