ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η νίκη Σάντσεθ στο ισπανικό Κοινοβούλιο και το «δώρο» στους αυτονομιστές

Συνεχίζεται το σκληρό «παζάρι» του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τους αυτονομιστές μετά τη νίκη του στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης χθες Πέμπτη

Kathimerini.gr

Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τους αυτονομιστές μετά τη νίκη του στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης χθες Πέμπτη και την εκλογή της υποψήφιάς του στη θέση της προέδρου της Βουλής με στήριξη από τα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων.

Ο Σάντσεθ έπειτα από αυτή την κοινοβουλευτική επιτυχία, την πρώτη μετά τις ατελέσφορες εθνικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, ζήτησε να αναγνωριστούν τα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλικιανά ως επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση, η οποία περιγράφηκε σε επιστολή που απέστειλε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στην εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γενική γραμματέα του οργάνου, Τερέζ Μπλανσέ, υποστήριξε ότι «οι ισπανικές γλώσσες εκτός της καστιλιάνικης που απολαμβάνουν επίσημο καθεστώς στην Ισπανία» θα πρέπει να προστεθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Ο Αλμπάρες πρότεινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να ασχοληθεί με το θέμα κατά τη σύνοδό του τον Σεπτέμβριο.

Η επιθυμία να αναγνωριστούν τα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλικιανά στις Βρυξέλλες προφανώς συνδέεται με τη βούληση του Σάντσεθ να δελεάσει τους αυτονομιστές, η υποστήριξη των οποίων του είναι απαραίτητη για να παραμείνει στην εξουσία.

Διχασμένο το κοινοβούλιο

Το ισπανικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε «τεχνική ισοπαλία» μετά τις εκλογές με τις δύο κύριες πολιτικές παρατάξεις -αριστερή και δεξιά- να ελέγχουν από 171 έδρες στο 350μελές σώμα.

Το γεγονός καθιστά τη διασφάλιση της υποστήριξης των επτά βουλευτών που ανήκουν στο καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts βασική προτεραιότητα για τον Σάντσεθ.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Junts προς τη Φρανθίνα Αρμεγκόλ, την υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία του ισπανικού κοινοβουλίου, ο Σάντσεθ συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση της καταλανικής γλώσσας στη Βουλή της Μαδρίτης και στη Δικαιοσύνη, καθώς και να πιέσει για την αναγνώρισή της στην ΕΕ.

Όμως, το να αναγνωριστούν από την ΕΕ τα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλικιανά, εύκολα διατυπώνεται ως πρόταση, αλλά δύσκολα γίνεται πράξη.

Το γλωσσικό ζήτημα

Μέχρι σήμερα, η ιρλανδική είναι η μοναδική από τις συνεπίσημες γλώσσες με αναγνώριση σε επίπεδο ΕΕ, καθεστώς που επιτρέπει στους πολίτες να τη χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τα θεσμικά όργανα.

Για να δοθεί στις συνεπίσημες γλώσσες της Ισπανίας το ίδιο καθεστώς απαιτείται η ομόφωνη συμφωνία του Συμβουλίου να τροποποιήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς του.

Δεν είναι σαφής η θέση των χωρών μελών της ΕΕ ως προς το γλωσσικό ζήτημα ούτε αν θα έδειχναν όλες προθυμία να υποστηρίξουν μία κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη σε άλλες εθνικές μειονότητες ανά την Ευρώπη να απαιτήσουν και οι δικές τους γλώσσες να αναγνωριστούν στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, κάποια μέλη θα μπορούσαν να επικαλεστούν το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής για να απορρίψουν το ισπανικό αίτημα: Η στελέχωση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με μεταφραστές της βασκικής, της καταλανικής και της γαλικιανής γλώσσας θα κόστιζε εκατομμύρια ευρώ.

«Ευκαιρία» για τον Σάντσεθ

Ο ηγέτης του Junts, πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, δήλωσε ότι περιμένει από την Ισπανία να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σημειώσει ταχεία πρόοδο στο γλωσσικό ζήτημα.

Καθώς το «παζάρι» του Σάντσεθ με τους αυτονομιστές συνεχίζεται, ο Πουτζδεμόν πρόσθεσε ότι η διαδικασία προσφέρει στον Σάντσεθ «υπέροχη ευκαιρία» να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τον λόγο του ενόψει περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Junts.

Παραμένουν όλα ανοιχτά

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η 52χρονη Φρανθίσκα Αρμεγκόλ, πρώην κυβερνήτης των Βαλεαρίδων Νήσων, εξελέγη από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία πρόεδρος της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, εξασφαλίζοντας 178 ψήφους σε σύνολο 350.

Υπέρ της υποψηφιότητάς της ψήφισαν το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, το αριστερό σχήμα Sumar (στο οποίο συμμετέχουν και οι Podemos), τα βασκικά κόμματα PNV και Bildu, τα καταλανικά ERC και Junts, και το μικρό, τοπικό κόμμα της Γαλικίας BNG.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η εκλογή προέδρου προερχόμενου από το κεντροαριστερό μπλοκ ήταν αμφίβολη, καθώς το Junts, που εκφράζει την πιο αδιάλλακτη πτέρυγα του καταλανικού εθνικισμού, δίσταζε να συνταχθεί με το PSOE.

O Πουτζδεμόν, ο οποίος εξακολουθεί να ζει φυγόδικος στις Βρυξέλλες, καθώς διώκεται στην Ισπανία για το καταλανικό δημοψήφισμα του 2017 με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, έθετε ως όρο για οποιαδήποτε σύμπραξη να υπάρξει δέσμευση για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, με την έγκριση της Μαδρίτης, κάτι που ο Σάντσεθ αποκλείει κατηγορηματικά.

Οι παραχωρήσεις

Για τη στήριξή τους στην Αρμεγκόλ οι Καταλανοί αυτονομιστές εξασφάλισαν δύο σημαντικές παραχωρήσεις: εκτός του να χρησιμοποιούνται τα Καταλανικά ως επίσημη γλώσσα στο Κοινοβούλιο και στη Δικαιοσύνη, να διερευνηθούν από τη Βουλή οι καταγγελίες για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις Καταλανών ηγετών με χρήση του ισραηλινού λογισμικού Pegasus.

Πάντως, τόσο το Junts όσο και το ERC διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους στην εκλογή προεδρείου της Βουλής δεν προδιαγράφει κατ’ ανάγκην τη στάση τους αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Reuters, El Mundo, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ