ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κάμαλα Χάρις «κλειδώνει» τις περισσότερες κρίσιμες πολιτείες

Πώς η Κάμαλα Χάρις εξασφαλίζει σε αυτή τη φάση προβάδισμα στις περισσότερες κρίσιμες πολιτείες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ

Kathimerini.gr

Η δυναμική που ανέπτυξε η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, μετά την αποχώρηση Μπάιντεν, αποτυπώνεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν την εν εξελίξει ανατροπή των δεδομένων.

Ειδικότερα, μετά το debate Τραμπ-Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών φάνηκε να «κλειδώνει» το προβάδισμά του στις κρίσιμες πολιτείες, με αρκετούς αναλυτές να καταλήγουν στην εκτίμηση, ότι η νίκη του στις 5 Νοεμβρίου είναι αναπόφευκτη.

Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, καθώς και η άμεση αντίδραση με τον ίδιο να υψώνει τη γροθιά του ενώ το πρόσωπο του ήταν ματωμένο, πρόσφεραν στην εκστρατεία του Τραμπ δυνατές εικόνες και επιπλέον πόντους. Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών επικρατούσε αναστάτωση και κλιμακούμενες πιέσεις προς τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, καθώς η διαδικασία πλέον έμοιαζε με «χρονικό μίας προαναγγελθείσης ήττας».

Στις 21 Ιουλίου έγινε αυτό που φάνταζε αναπόφευκτο: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρησή του, στηρίζοντας ταυτοχρόνως την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έπαιρνε στα χέρια της τη σκυτάλη για έναν αγώνα δρόμου χωρίς προηγούμενο.

Η ίδια δεν άργησε να διαψεύσει όσους αμφισβήτησαν την υποψηφιότητά της, καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο: Κυρίως όσον αφορά στα ποσά των δωρεών.

Σε αυτό το πανηγυρικό πλαίσιο για τους Δημοκρατικούς, άλλαξε το μομέντουμ, τα ποσοστά της Χάρις πήραν την ανιούσα και τα κλειστά γυμναστήρια –όπου κάνει τις ομιλίες της– γέμιζαν ασφυκτικά. Κάπως έτσι, ανακοίνωσε και τον Τιμ Γουόλτς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της, μια επιλογή που –προσώρας– έχει θετικό αντίκτυπο στα δημοσκοπικά ποσοστά των Δημοκρατικών.

Η πρώτη ενέργεια του διδύμου Χάρις-Γουόλτς ήταν να προχωρήσει σε ένα μαραθώνιο εκδηλώσεων στις κρίσιμες πολιτείες, με διπλή στόχευση: Από τη μία να θεμελιώσει το θετικό μήνυμα της καμπάνιας και από την άλλη να επιτεθεί στο δίδυμο Τραμπ-Βανς, συγκρίνοντας τις πολιτικές προτάσεις τους (οι Δημοκρατικοί σήκωσαν κατά βάση το θέμα της άμβλωσης στο πλαίσιο της ελεύθερης επιλογής, υπογραμμίζοντας διαρκώς ότι το υπερσυντηρητικό Project 2025 είναι η προγραμματική ατζέντα της υποψηφιότητας Τραμπ.)

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο Τραμπ εμφανίζονταν διπλά αιφνιδιασμένοι: Δεν περίμεναν την αποχώρηση Μπάιντεν, εξ ου και όλη η στρατηγική τους ήταν κομμένη και ραμμένη πάνω στον πρόεδρο των ΗΠΑ –με αιχμή την ηλικία του–, ενώ δεν προέβλεψαν την επιλογή Γουόλτς (εκτιμούσαν ότι η Χάρις θα είχε δίπλα της τον Σαπίρο), άρα αναζητούσαν στο «και πέντε» αιχμές για ν’ αντεπιτεθούν.

Το προβάδισμα Χάρις

Σύμφωνα με το μοντέλο του στατιστικολόγου Νέιτ Σίλβερ, το οποίο αθροίζει όλες τις δημοσκοπήσεις και καταλήγει σε ποσοστά με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων που υπολογίζουν σειρά παραμέτρων, η ψαλίδα ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ –σε εθνικό επίπεδο– ανοίγει όλο και περισσότερο για την υποψήφια των Δημοκρατικών, με τη διαφορά να βρίσκεται τώρα στις 2,8 μονάδες (46,6% – 43,8%).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την απόσυρση Μπάιντεν μέχρι και τις 12 Αυγούστου, η Χάρις έχει καταγράψει άνοδο 5,8 μονάδων, με τον Τραμπ –την ίδια ώρα– να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τα όποια πρότερα κέρδη του (ειδικά μετά την ανακοίνωση του Τζέι Ντι Βανς ως υποψηφίου αντιπροέδρου) και να καταγράφει μικρή αλλά σταθερή πτωτική τροχιά.

Το προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στις αμερικανικές εκλογές, το σύστημα των οποίων είναι εκλεκτορικό και νικητής είναι αυτός που εξασφαλίζει το όριο των 270 εκλεκτόρων, κερδίζοντας τις κρίσιμες πολιτείες (swing states).

Λίγο πριν από τα μέσα του Αυγούστου, σύμφωνα με το μοντέλο του Νέιτ Σίλβερ, η Κάμαλα Χάρις διατηρεί προβάδισμα στις περισσότερες εξ αυτών.

Στην Πενσιλβάνια, την πλέον κρίσιμη πολιτεία, που έχει εκτιμηθεί από σειρά αναλυτών ότι αποτελεί το κλειδί για τη νίκη, η Χάρις συγκεντρώνει 45,9% έναντι 44% του Τραμπ. Σε μηνιαία βάση, η Χάρις έχει καταγράψει άνοδο 5,4 μονάδων.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που καταγράφει η Χάρις στην Αριζόνα, που σε μηνιαία βάση σημειώνει άνοδο 11,2 μονάδων, στην Τζόρτζια (άνοδος 10,3 μονάδων) και στο Μίσιγκαν (άνοδος 8,3 μονάδων).

Στην Αριζόνα πέρασε οριακά μπροστά με 45% έναντι 44,2% του Τραμπ, στο Μίσιγκαν η ψαλίδα ανοίγει (46,3% – 42,5%), ενώ στην Τζόρτζια ο Τραμπ έχει οριακό προβάδισμα με 45,9% έναντι 45,2% της Χάρις.

Η Κάμαλα Χάρις προηγείται επίσης στο Ουισκόνσιν, στη Νεβάδα, στη Βιρτζίνια, στο Νιου Χάμσαϊρ και τη Μινεσότα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X