Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος της εκστρατείας του στη Γάζα είναι η πλήρης νίκη του επί της Χαμάς και η εξάλειψή της. Ενώ για την επόμενη ημέρα στον παλαιστινιακό θύλακο έχει τονίσει ότι θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο στη Λωρίδα μετά τον πόλεμο, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, έχουν ταχθεί υπέρ της διακυβέρνησης της Γάζας υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και εκτιμούν ότι μία «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να έχει κεντρικό ρόλο μετά την λήξη των εχθροπραξιών.
Η Ουάσιγκτον φέρεται να επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο, το οποίο ενδέχεται να είναι «πολλαπλών φάσεων». Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στη διοίκηση στη μεταπολεμική Γάζα, στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου.
Ούτε φυσικά λεπτομέρειες για το πού θα βρεθούν, μεταπολεμικά, πρώην και νυν στελέχη και μέλη της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του σχεδίου για την επόμενη ημέρα πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν επαφές και με τις δύο πλευρές, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, των οποίων οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη θέση της Χαμάς στη μεταπολεμική Γάζα.
Διοίκηση υπό παλαιστινιακή ηγεσία
Το προτιμώμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ, σε συνέντευξή του χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg News.
Ο Στάγεχ, ο οποίος αποκάλυψε ότι εργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ σε σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, ανέφερε ακόμη ότι η Χαμάς θα πρέπει να συμβάλλει στο να οικοδομηθεί νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Αν η Χαμάς είναι έτοιμη να έρθει σε συμφωνία και να δεχτεί την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι», δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.
Πλήρης έλεγχος της Γάζας από το Ισραήλ
Αντίθετα, το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει πλήρως την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς αφότου ένοπλοι επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινές κωμοπόλεις και χωριά σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει πως η επόμενη ημέρα στη Γάζα θα βρει τις δυνάμεις του Ισραήλ να αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο στον παλαιστινιακό θύλακο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν.
Οπως έχει πει ο Νετανιάχου, μόνο η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων αποτελεί εγγύηση για το ότι δεν θα αναπτυχθούν εκ νέου τρομοκράτες και τρομοκρατικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας, απειλώντας το Ισραήλ και τους πολίτες του.
Σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, η κυβέρνησή του ξεκίνησε εκστρατεία στη Γάζα, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς.
Σχέδιο πολλαπλών φάσεων
Η Ουάσιγκτον δεν συμμερίζεται τις απόψεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη μεταπολεμική Γάζα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων για τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, με ενιαίο τρόπο.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης φέρονται, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο Politico, να έχουν ήδη αναπτύξει από τα μέσα Οκτωβρίου σχέδιο πολλαπλών φάσεων για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με αναφορές στον διεθνή Τύπο, το σχέδιο προβλέπει τη μετάβαση της περιοχής στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από προσωρινή περίοδο ελέγχου από διεθνείς δυνάμεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στον θύλακο.
Η λύση έχει χαρακτηριστεί ως «ατελής», από Αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο, φέρονται να θεωρούν πως είναι η καλύτερη από τις κακές επιλογές, παρότι ενδέχεται να βάλει τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Η συνολική ιδέα συνοψίζεται σε ανασυγκρότηση της Γάζας σε πολλά στάδια μετά το τέλος των σκληρών μαχών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και της Χαμάς. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι άγνωστες και πιθανόν, υπό διαμόρφωση.
Το πώς θα λειτουργούσε, όπως και οι λεπτομέρειες για τη σύνθεση της όποιας νέας διοίκησης αναμένεται να αποσαφηνιστούν με τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη συμφωνία για την παύση των μαχών.
Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, Politico