ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί ήταν τόσο καταστροφικές οι φωτιές στη Χαβάη

Οι νεκροί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 55

Πυρκαγιές σάρωσαν το νησί Μάουι της Χαβάης αυτήν την εβδομάδα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 55 νεκρούς (αριθμό που εκτιμάται ότι θα ανέβει καθώς είναι πολλοί όσοι αγνοούνται), χιλιάδες εκτοπισμένους και τεράστιες καταστροφές.

Η ιστορική πόλη Λαχέινα στο Μάουι, η γνωστή διεθνώς ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έχει πια καταστραφεί (τα κτήρια που καταστράφηκαν στην εν λόγω πόλη ξεπερνούν σε αριθμό, όπως λέγεται, τα 271).

Οι φωτιές δεν ήταν συχνές άλλοτε στη Χαβάη. Όταν ξεσπούσαν, αυτό συνήθως συνέβαινε με «σπίθα» ηφαιστειακές εκρήξεις ή κεραυνούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει συμβάλει ώστε οι φωτιές να γίνουν περισσότερο συχνές, όπως αναφέρει το BBC.

Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Χαβάη ήταν το 2018, και πάλι κοντά στην πόλη Λαχέινα.

Τα ακριβή αίτια πίσω από τις τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι φωτιές ενισχύθηκαν από παράγοντες όπως ήταν οι ισχυροί άνεμοι, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και οι συνθήκες ξηρασίας.

Ισχυροί άνεμοι

Ο – κατηγορίας 4 – τυφώνας Ντόρα, που έπληξε περιοχές νοτιοδυτικά της Χονολουλού, είναι σαφές ότι επηρέασε την πορεία και την ταχύτητα της φωτιάς. Μεταξύ Δευτέρας κα Τετάρτης, στο Μάουι έπνεαν άνεμοι η ταχύτητα των οποίων κυμαινόταν από περίπου 70 χλμ/ώρα έως 108 χλμ/ώρα. Οι Αρχές της Χαβάης λένε ότι είχαν προετοιμαστεί για τους ισχυρούς ανέμους λόγω του τυφώνα, αλλά όχι και για τις φωτιές που θα ξεσπούσαν εν τω μεταξύ.

Συνθήκες ξηρασίας

Το δυτικό κομμάτι του Μάουι, που επλήγη από τις πυρκαγιές, ήταν αντιμέτωπο με συνθήκες έντονης ξηρασίας λόγω ανομβρίας. Σε σύγκριση με άλλα τμήματα του νησιού, η ξηρασία ήταν μάλιστα εκεί εντονότερη. Σύμφωνα με το US Drought Monitor, περίπου το 80% της Χαβάης χαρακτηρίζεται πια «αφύσικα ξηρό», γεγονός το οποίο πολλοί συνδέουν προφανώς και με το θέμα της κλιματικής κρίσης/αλλαγής.

Η μορφολογία του εδάφους

Η διαμόρφωση του εδάφους στο Μάουι, με τα βουνά και τις πεδιάδες, συνέβαλε ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ταχύτητα των ανέμων.

Η βλάστηση

Τα καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς εκτιμάται ότι ενισχύθηκε παράλληλα και από κάποια χαρακτηριστικά των ιδίων των εκτάσεων που κάηκαν, εν προκειμένω χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την εξάπλωση ιδιαίτερα εύφλεκτων ξενικών (nonnative) ειδών βλάστησης και με το γεγονός ότι υπάρχουν αγροκτήματα τα οποία έχουν πια εγκαταλειφθεί.

Με πληροφορίες από the Wall Street Journal, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση