ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπάιντεν: Συνομιλίες με Πούτιν, υπό προϋποθέσεις

Μακρόν: Οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πώς και πότε θα διαπραγματευθούν

«Έτοιμος να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνον, όμως, εφόσον δείξει τη βούλησή του να βάλει τέλος στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, και μόνο έπειτα από διαβούλευση με τους νατοϊκούς συμμάχους» δήλωσε ότι είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του στο προσεχές μέλλον, επειδή δεν έχει δείξει διάθεση να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Κοινή δέσμευση των δύο ηγετών για τις προκλήσεις στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά και συνεργασία για το κλίμα και σε τομείς της οικονομίας.

Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δράστες των θηριωδιών που διαπράττονται στη χώρα θα λογοδοτήσουν. Επίσης επανέλαβαν την κοινή δέσμευσή τους για υποστήριξη του Κιέβου για «όσο χρειαστεί», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αυτά που κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «άρρωστα».

«Σήμερα», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «διαβεβαιώνουμε και πάλι ότι στεκόμαστε μαζί μπροστά στην αγριότητα. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό όσο υπεραμύνεται των εστιών, των οικογενειών τους, των νηπιαγωγείων, των νοσοκομείων, της εθνικής τους κυριαρχίας και ακεραιότητας». Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, παρά την τελευταία περίοδο έντασης των δύο που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διαχείρισή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, άλλωστε, τόνισε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ «είχαν στο παρελθόν κάποιες διαφορές, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν σημαντικές».

Σε ιδιαίτερα φιλικό τόνο ήταν και οι επισημάνσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποβάθμισε τη διάσταση απόψεων με τον οικοδεσπότη του όσον αφορά την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Κίεβο προκειμένου να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση με την οποία δεν συμφωνεί. «Οφείλουμε να σεβαστούμε ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θα σχεδιάσουν τη στιγμή και τους όρους με τους οποίους θα διαπραγματευθούν για τα εδάφη τους και το μέλλον τους», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, δήλωσαν ότι «στέκονται «στο πλευρό του ιρανικού λαού» και προσέθεσαν ότι όσοι παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των Ιρανών θα λογοδοτήσουν. Όσον αφορά την Κίνα, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συντονισμένη απάντηση στις κινεζικές προκλήσεις αναφερόμενοι στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά των περιορισμών που επέβαλε το Πεκίνο στο πλαίσιο της «μηδενικής ανοχής στην COVID».

Παρότι Μακρόν και Μπάιντεν έδωσαν απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα της Ουκρανίας, συζήτησαν και για άλλα θέματα, όπως την οικονομία, όπου δεσμεύθηκαν για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, της παραγωγής και της καινοτομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να «εκπληρώσουν τον στόχο τους και να μπει οριστικό τέλος της επιδημίας AIDS μέχρι το 2030».

Τέλος, Μπάιντεν και Μακρόν εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση