ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί είναι σημαντικό το τετ α τετ Μπάιντεν – Μακρόν

Για τον 44χρονο Μακρόν, η σημερινή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο είναι η δεύτερη. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε βρεθεί ξανά εκεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το 2018

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο, με το κλίμα που επικρατεί ωστόσο αυτήν την περίοδο στις διατλαντικές σχέσεις να είναι ένα κλίμα «αυξανόμενων εντάσεων», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανάλυσή τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Για τον 44χρονο Μακρόν, η σημερινή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο είναι η δεύτερη. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε βρεθεί ξανά εκεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το 2018.

Έκτοτε έχουν, βέβαια, συμβεί στη διεθνή σκηνή πολλά και «επεισοδιακά»:

- Η πανδημία της Covid από τις αρχές του 2020 και έπειτα.

- Η σύναψη της συμφωνίας AUKUS (Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ) το 2021, που υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις αμερικανο-γαλλικές καθώς είχε οδηγήσει στην ακύρωση ενός γαλλο-αυστραλιανού αμυντικού ντιλ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Μακρόν τότε να φτάνει στη σημείο ακόμη και να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Γάλλο πρέσβη από την Ουάσιγκτον.

- Ο πόλεμος στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα.

Στον απόηχο της AUKUS, το φθινόπωρο του 2021, αναλυτές (της αυστραλιανής δεξαμενής σκέψης Lowy, μεταξύ άλλων) εκτιμούσαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου Γαλλία και ΗΠΑ να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τους την καχυποψία που είχε δημιουργήσει εκείνη η ξαφνική ακύρωση της προγραμματισμένης αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό (το οποίο επέλεξε τελικώς να στραφεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για υποβρύχια). Αμερικανοί σχολιαστές, όπως ο Τζέρεμι Ντάιαμοντ του CNN, θυμούνται εκείνη την κρίση ως «το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών» για τις αμερικανογαλλικές σχέσεις.

Στην πορεία ωστόσο, αυτές οι σχέσεις θα αποκαθίσταντο μάλλον πιο άμεσα από όσο ανέμεναν πολλοί.

Μπάιντεν και Μακρόν έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων τα τελευταία χρόνια ενώ μιλούν πια τακτικά και στο τηλέφωνο με θέμα κυρίως τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μόνο φέτος είχαν τουλάχιστον επτά διμερείς τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα δώδεκα κοινά τηλεφωνήματα με άλλους ηγέτες, σύμφωνα με το CNN.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο, με την εν λόγω επίσκεψη να πραγματοποιείται ωστόσο στην σκιά πια άλλων διατλαντικών αγκαθιών που έχουν κάνει εν τω μεταξύ την εμφάνισή τους.

Νέα αγκάθια

Ο νόμος Inflation Reduction Act (IRA), που έφερε ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Ο λόγος για έναν νόμο που παρέχει εκπτώσεις φόρου και επιδοτήσεις σε εταιρείες των ΗΠΑ για προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες κ.ά. με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά τα προϊόντα θα παράγονται εντός των αμερικανικών συνόρων («Made in America»).

Στο ίδιο πλαίσιο, πέρα από το Inflation Reduction Act (IRA), υπάρχει και ο αμερικανικός νόμος CHIPS που περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις φόρου για τους κατασκευαστές chip που θα επιλέξουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση εντός των αμερικανικών συνόρων.

Πίσω στην Ευρώπη, πολλοί αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι με αυτούς τους νόμους η Ουάσιγκτον επιφέρει αθέμιτα ανταγωνιστικά πλήγματα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που καλούνται πλέον είτε να μετακομίσουν στις ΗΠΑ είτε να βρεθούν στο επίκεντρο εντονότερου – «επιδοτούμενου» από το αμερικανικό κράτος -ανταγωνισμού.

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, Ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν αμερικανικές ευθύνες πίσω τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι αμερικανικές εταιρείες πωλούν το αμερικανικό LNG ακριβότερα από όσο θα μπορούσαν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν φθηνό φυσικό αέριο το οποίο μας πουλάνε σε υψηλή τιμή… Δεν νομίζω ότι αυτό είναι φιλική κίνηση», είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο ίδιος ο Μακρόν.

«Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να επιχειρήσει να αμβλύνει τις ανησυχίες της Γαλλίας την Πέμπτη, όταν θα συναντηθεί με τον κ. Μακρόν», σημειώνουν από την πλευρά τους οι συντάκτες των New York Times, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για το εάν μπορούν να αλλάξουν στην πράξη πολλά από όσα έχουν ήδη ξεκινήσει να προωθούν οι ΗΠΑ εντός των συνόρων τους στο πλαίσιο για παράδειγμα του Inflation Reduction Act.

Κατά τα λοιπά, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Μπάιντεν – Μακρόν πρόκειται να βρεθεί, πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και το θέμα της Κίνας – Ταϊβάν.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των αμερικανογαλλικών δεσμών δεν μπορεί παρά να επηρεάζει τις εξελίξεις διεθνώς. Μιλάμε άλλωστε για δυο χώρες με ισχυρή αμυντική βιομηχανία, που είναι αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και διαδραματίζουν, επίσης αμφότερες, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό.

Με πληροφορίες από New York Times, CNN, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση