ΚΑΤΡΙΝ ΜΠΕΝΧΟΛΝΤ / THE NEW YORK TIMES
Η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την Κίνα θυμίζει αυτή από το ρωσικό αέριο, που απειλεί σήμερα με ύφεση την οικονομία της χώρας.
Τη γεωπολιτική της αδυναμία, εξαιτίας της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, συνειδητοποίησε η Γερμανία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η επόμενη δοκιμασία για τη γερμανική εξωτερική πολιτική, που καλείται να μην επαναλάβει τα ίδια σφάλματα, διεξάγεται στο Πεκίνο, με την επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς την Πέμπτη.
Στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών και δυτικές χώρες καλούν τον καγκελάριο να πάρει θέση απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στα Στενά της Ταϊβάν, καθώς σε περίπτωση όξυνσης της έντασης στην περιοχή η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί οικονομικό εκβιασμό από το Πεκίνο.
Ένα εκατ. θέσεις
Περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται άμεσα από την Κίνα. Σχεδόν το ήμισυ των συνολικών ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα προέρχεται από τη Γερμανία και σχεδόν οι μισές γερμανικές βιομηχανίες αξιοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, εξαρτήματα ή πρώτες ύλες.
«Όταν μιλάμε για την Κίνα, λέμε: “Η Ρωσία είναι καταιγίδα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή”. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μία κατάσταση στην οποία το κινεζικό κράτος έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ενδεχομένως μέσω υποδομών ζωτικής σημασίας», λέει ο Τόμας Χάλντενβανγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση οδεύει, παρ’ όλα αυτά, προς την κατεύθυνση αυτή, την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ εδραιώνει τη θέση του στην ηγεσία κάνοντας λόγο στην ιστορική ομιλία του για διασφάλιση των κινεζικών συμφερόντων απέναντι στις δυτικές απειλές.
Η Cosco στο Αμβούργο
Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Σολτς συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 25% του λιμένα του Αμβούργου από τον κινεζικό όμιλο Cosco. Τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει έξι υπουργοί της κυβέρνησης Σολτς –και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών–, οι οποίοι εκτιμούν ότι η συμφωνία θα προσφέρει στο Πεκίνο τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών. Κινεζικά συμφέροντα έχουν ήδη αποκτήσει μερίδιο του λιμένα του Βιλεμσχάφεν και του δικτύου τηλεφωνίας της εταιρείας σιδηροδρόμων.
Το 2019 ο γερμανικός σύνδεσμος βιομηχανιών BDI εξέδωσε έκθεση προειδοποιώντας ότι το ανεκτικό εμπορικό μοντέλο της Γερμανίας βρισκόταν σε ευθύ ανταγωνισμό με την κρατικά ελεγχόμενη κινεζική οικονομία, καλώντας το Βερολίνο να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά απέναντι στις κινεζικές εταιρείες.
Ορισμένοι επικεφαλής μεγάλων γερμανικών βιομηχανιών, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τον Σολτς στο Πεκίνο, υπογραμμίζουν όμως τη σημασία των σινογερμανικών εμπορικών σχέσεων για την εθνική οικονομία, κατηγορώντας τους «ιέρακες» για «αντικινεζική υστερία». Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρέτγκεν, γνωστός επικριτής του Πεκίνου και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, λέει: «Η διείσδυση στο λιμάνι του Αμβούργου είναι ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της κινεζικής επιρροής στη Γερμανία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς γεωπολιτικές εξαρτήσεις».