ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Δεδομένα και ερωτηματικά για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ έως τώρα

Πρόκειται για επιχείρηση αστικού πολέμου, που είναι πιθανό να είναι μακρόχρονη, γεμάτη κινδύνους για τον ισραηλινό στρατό και για τους Παλαιστίνιους πολίτες

Kathimerini.gr

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για επιχείρηση αστικού πολέμου, που είναι πιθανό να είναι μακρόχρονη, γεμάτη κινδύνους για τον ισραηλινό στρατό και για τους Παλαιστίνιους πολίτες, ενώ οι τελικοί της στόχοι παραμένουν αβέβαιοι, όπως επισημαίνει με άρθρο του στον Guardian ο αναλυτής για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, Νταν Σάμπαχ.

Η εισβολή ξεκίνησε πάνω από τρεις εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική και βίαιη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 Ισραηλινοί. Και έρχεται εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, για τους οποίους ο οργανισμός εποπτείας Airwars έχει αναφέρει ότι «ξεπέρασαν κατά πολύ τους πιο θανατηφόρους μήνες» του πολέμου της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη ρίξει περισσότερα από 8.000 πυρομαχικά στη βόρεια και νότια Γάζα, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν την αντίσταση της Χαμάς.

Σήμερα το πρωί ανακοίνωσαν ότι έχουν πλήξει πάνω από 11.000 στόχους που ανήκουν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Χιλιάδες είναι τα θύματα των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της λωρίδας που επλήγη την Τρίτη, προκαλώντας νέες διεθνείς αντιδράσεις.

Μάχες σε αστικό έδαφος

Βίντεο και εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δείχνουν στρατιώτες και άρματα μάχης να εισέρχονται σε κατεστραμμένο αστικό έδαφος, με τον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς να περιγράφουν ότι δίνουν σφοδρές μάχες, αν και πιθανότατα πρόκειται μόνο για αψιμαχίες για τον έλεγχο στρατηγικών θέσεων.

Είναι δύσκολο να επαληθευτούν οι πληροφορίες, ωστόσο, τα περιορισμένα στοιχεία που αναδύονται από τη ζώνη της μάχης υποδηλώνουν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιδιώκουν να περικυκλώσουν την πόλη της Γάζας. Κάτι που πιθανότατα θα αποτελούσε «προοίμιο» της προσπάθειας να καταλάβουν την πρώην πρωτεύουσα της Λωρίδας της Γάζας.

Τανκς βιντεοσκοπήθηκαν να έχουν προχωρήσει για να κόψουν τον κύριο δρόμο, Σαλάχ Αλ Ντιν, που συνδέει Βορρά – Νότο, νότια της πόλης της Γάζας τη Δευτέρα, αν και μεταγενέστερες αναφορές υποδείκνυαν ότι ο δρόμος είχε ανοίξει ξανά.

Ενδεχομένως για να χαλαρώσει την πολιορκία της πόλης, προσφέροντας σε ενόπλους και αμάχους οδό διαφυγής, κάτι που θεωρητικά θα διευκόλυνε τους επιτιθέμενους.

Ο αστικός πόλεμος είναι ο πιο επικίνδυνος πόλεμος. Και όπως έδειξε η μακροχρόνια μάχη στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας, ακόμη και ένα ερειπωμένο τοπίο εξακολουθεί να παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στους αμυνόμενους.

Επιπλέον, η Χαμάς έχει κατασκευάσει ένα εξελιγμένο, ενισχυμένο με τσιμέντο δίκτυο υπόγειων σηράγγων, χάρη στο οποίο τα μέλη της θα μπορούσαν να αντέξουν ακόμα και παρατεταμένες αεροπορικές επιδρομές, καθώς εδώ και καιρό προετοιμάζονταν για ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή.

Οι στόχοι

Μία μάχη σε τρία επίπεδα είναι αρκετά περίπλοκη. Σύμφωνα με τον Μπεν Μπάρι, αναλυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει υποδείξει στον στρατό του αντιφατικούς στόχους.

Το Σάββατο, δήλωσε ότι στόχος της εισβολής είναι να καταστραφούν «οι κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα».

Το πρώτο μέρος της εντολής υποδεικνύει επιθετική τακτική και λιγότερη προσοχή στις απώλειες, με οπλισμένα ισραηλινά ρομπότ να καταστρέφουν τις σήραγγες της Χαμάς ή απλώς να τις σφραγίζουν.

Ωστόσο, η απελευθέρωση των ομήρων, υποστηρίζει ο Μπάρι, απαιτεί πιο μετριοπαθή προσέγγιση, βάσει της οποίας οι 240 άνθρωποι που κρατούνται από τη Χαμάς θα εντοπίζονται και θα διασώζονται σε πολύπλοκες μεμονωμένες επιχειρήσεις. «Θα χρειαστούν καλές πληροφορίες και προσεκτικά βήματα», ανέφερε ο Μπάρι.

Οι επιλογές της Χαμάς

Αλλο ζήτημα αποτελεί το πώς θα αντιδράσει η Χαμάς. Οι πληροφορίες για τη στρατιωτική της δύναμη και ικανότητα είναι ασαφείς. Ωστόσο οι ηγέτες της οπωσδήποτε έχουν επιλογές.

Το Ισραήλ υπολογίζει το μέγεθος της μαχητικής δύναμης της Χαμάς σε περίπου 30.000 μέλη. Περίπου 1.200 σκοτώθηκαν κατά την επίθεση του Οκτωβρίου, ωστόσο, ο αντίκτυπος του ισραηλινού βομβαρδισμού είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Αν οι ένοπλοί της παραμείνουν στην έδρα της, θα πολεμήσουν για την πόλη της Γάζας, επιχειρώντας να προκαλέσουν άμεσες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

Εναλλακτικά, θα υποχωρήσουν στο νότιο τμήμα της Γάζας, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, αν είναι δυνατόν. Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ θα έχει την ευκαιρία να πάρει τον έλεγχο του Βορρά σχετικά γρήγορα.

Το Ισραήλ διατηρεί στρατιωτικά πλεονεκτήματα όπως αεροπορική υπεροχή και μία καλά εκπαιδευμένη, σύγχρονη πολεμική δύναμη με 400 άρματα μάχης σε ετοιμότητα και ακόμα περισσότερα σε αποθήκες.

Ο μόνιμος στρατός του εκτιμάται ότι αριθμεί 126.000 μέλη, ενώ έχει ενισχυθεί με 360.000 εφέδρους στο πλαίσιο της επιστράτευσης. Ωστόσο, ο στρατός του πρέπει να προστατεύσει τον ισραηλινό Βορρά από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη Δυτική Οχθη.

Αντίθετα, η Χαμάς διαθέτει περιορισμένο εξοπλισμό. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνει μέλη της οπλισμένα με χειροβομβίδες.

Οι άμαχοι

Γάζα: Δεδομένα και ερωτηματικά για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ έως τώρα-1

Αν το αρχικό σχέδιο είναι να καταληφθεί η πόλη της Γάζας στα βόρεια, η οποία, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, αποτελεί την καρδιά των επιχειρήσεων της Χαμάς, οι μάχες ενδέχεται να είναι σκληρές.

Η κατάσταση θα γίνεται πιο περίπλοκη, ανάλογα με το πόσοι πολίτες θα παραμείνουν στο πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον, όπου μη στρατιωτικά και στρατιωτικά αντικείμενα της Χαμάς βρίσκονται συχνά δίπλα δίπλα ή διαπλέκονται, αναφέρει ο Νταν Σάμπαχ.

Η καταστροφή αστικών περιοχών θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, κατά τη διάρκεια της μάχης της Ράκα, που ανακαταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2017, το 80% των κτιρίων καταστράφηκαν σε 90 ημέρες μάχης.

Τουλάχιστον 1.600 άμαχοι σκοτώθηκαν σε εκείνη τη μάχη, σημαντικά λιγότεροι από τους 8.000 Παλαιστινίους που δηλώθηκαν νεκροί από το υπουργείο Υγείας της Γάζας στις μέχρι τώρα μάχες.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες κτίρια της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον του ενός τετάρτου όλων των κτιρίων στη βόρεια Λωρίδα, εμφανίζονται κατεστραμμένα, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων των New York Times. Η ανάλυση προσφέρει νέα λεπτομερή εικόνα της εκτεταμένης καταστροφής που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αβεβαιότητα

Οι προκλήσεις για το Ισραήλ αυξάνονται και λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Πριν από δύο εβδομάδες, φάνηκε ότι η Μέση Ανατολή βρισκόταν στα πρόθυρα γενικών αναταραχών, καθώς η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Η έκρηξη, που σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας σκότωσε 471 αμάχους, προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της περιοχής, ωστόσο το γεγονός προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το κύριο κέντρο διοίκησης της Χαμάς λειτουργεί κάτω από το νοσοκομείο Νταρ Αλ Σιφά στην πόλη της Γάζας, στις εγκαταστάσεις του οποίου οι γιατροί ισχυρίζονται ότι παραμένουν 19.000 τραυματίες, ενώ άλλοι 14.000 άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, παρά την οδηγία του ισραηλινού στρατού για την εκκένωσή του.

Αξιωματούχοι της Χαμάς αρνούνται τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, ωστόσο, χώροι όπως το νοσοκομείο Σιφά αναμένεται τουλάχιστον να περικυκλωθούν από ενόπλους της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Guardian, NYT, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση