ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Γενικεύονται οι έντονες διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων με τουλάχιστον 50 νεκρούς

ΑΜΠΕ

Γενικεύονται οι έντονες διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αλλά και από εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σήμερα Τετάρτη «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας στον οποίο προχώρησε ο ισραηλινός στρατός χθες Τρίτη, όπως ανέφερε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του καταυλισμού προσφύγων στην Τζαμπαλίγια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολυάριθμοι άμαχοι», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).

Οργή και στη Νότια Αμερική

Η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Βολιβία, όπου κυβερνά ο πρόεδρος Λουίς Αρσε, που ανήκει στην Αριστερά, έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Χιλή και Κολομβία ανακοίνωσαν παράλληλα πως ανακαλούν τους πρέσβεις τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ.

Στη Λα Πας, η κυβέρνηση «έλαβε την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (…) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φρέντι Μαμάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γενική γραμματέας της προεδρίας Μαρία Νέλα Πράδα ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Απαιτούμε να τερματιστούν οι επιθέσεις (…), οι οποίες έχουν προκαλέσει έως τώρα χιλιάδες θανάτους αμάχων και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας, εκφράζοντας τη «μεγάλη εκτίμησή της» γι’ αυτήν και καλώντας αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να τη μιμηθούν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

Προτού κόψει τις γέφυρες, ο Βολιβιανός πρόεδρος Αρσε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαχμούντ Ελαλουάνι.

Στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο, ανακαλώντας τον πρέσβη Χόρχε Καρβαχάλ από το Τελ Αβίβ.

Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου. Η κυβέρνηση του Γκ. Μπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Στην Μπογοτά, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατήγγειλε τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» ανακαλώντας την πρέσβη Μαργαρίτα Μανχάρες.

Καταδίκη Μπορέλ για τους εποίκους

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «σθεναρά» χθες Τρίτη τις επιθέσεις που διαπράττονται «από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στην «επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί ο πολιτικός ορίζοντας και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία», προκειμένου «να καταλήξουμε σε μόνιμη και διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης, βασισμένη στη λύση των δύο κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Πέτερ Στάνο από την πλευρά του δήλωσε πως η κατάσταση στη Δυτική Οχθη «μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και προειδοποίησε εναντίον «του κινδύνου επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει τους αμάχους στη Δυτική Οχθη από τη βία εξτρεμιστών εποίκων, να φροντίζει να λογοδοτούν οι δράστες αυτών των ενεργειών και να επεμβαίνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ διεξάγει εντατικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη της Χαμάς, με ορμητήριο τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, όπου κυβερνά η Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.500 άνθρωποι μέχρι και χθες Τρίτη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν παράλληλα τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Οχθη, που κατέχουν από τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους από την 7η Οκτωβρίου.

Χθες Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτι στη Δυτική Οχθη το οποίο κατ’ αυτόν ανήκε στον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, που είναι εξόριστος.

Ανέφερε πως δυνάμεις του μπήκαν στο χωριό Αρούρα, κοντά στη Ραμάλα, κι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που τους πέταγαν πέτρες κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ

Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Οχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να “εγγυηθούν την τήρηση” της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών», καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που του προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε τη Δευτέρα μέσω X (του πρώην Twitter).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση