ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

G20: «Συγκρούσεις» κορυφής και σκληρή διπλωματία πριν από τη Σύνοδο

Εχουν περάσει 14 χρόνια από το G20 του Λονδίνου, όταν στο απόγειο τότε της οικονομικής κρίσης οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοίμαζαν τη «νέα παγκόσμια τάξη»

Kathimerini.gr

Εχουν περάσει 14 χρόνια από το G20 του Λονδίνου, όταν στο απόγειο τότε της οικονομικής κρίσης οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοίμαζαν τη «νέα παγκόσμια τάξη».

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν είχε εξαγγείλει ότι «οι πλούσιες και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ενώνονταν για να δαμάσουν τις ανισότητες και τις υπερβολές της παγκοσμιοποίησης», κηρύσσοντας ταυτόχρονα μια «νέα προοδευτική εποχή διεθνούς συνεργασίας».

Η Σύνοδος Κορυφής του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην Ινδία, έρχεται να αναδείξει την κατάρρευση των ελπίδων για μια παγκόσμια τάξη στο επίκεντρο της οποίας θα βρισκόταν «ένα δυτικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες».

Διαιρεμένος κόσμος

Αντ′ αυτού, «ο κόσμος έχει διαιρεθεί σε δημοκρατικά και αυταρχικά στρατόπεδα», σύμφωνα με ανάλυση του CNN, όπου προστίθεται ότι «ο λαϊκισμός και ο προστατευτισμός σε πολλές χώρες» έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου.

Τα μεγάλα λόγια για οικονομική μεταρρύθμιση και αποδέσμευση από τον άνθρακα διαδέχτηκε η απροθυμία για την ανάληψη του κόστους, οικονομικού και πολιτικού, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρωσία, μέλος του G20, θεωρείται κράτος-παρίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραστεί στη Σύνοδο της Ινδίας, καθώς κινδυνεύει να συλληφθεί για εγκλήματα πολέμου βάσει διεθνούς εντάλματος.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της νέας παγκόσμιας υπερδύναμης, της Κίνας, πιθανότατα δεν θα εμφανιστεί επίσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Διπλωματικές «βολές»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν κάλεσε, σε υψηλούς τόνους, την Κίνα να παραμερίσει τα προβλήματά της με την Ινδία και να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στη Σύνοδο.

Ο Σάλιβαν δήλωσε μάλιστα ότι εναπόκειται στην Κίνα αν «θέλει να επιδοθεί σε παιχνίδια αντιπερισπασμού».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σε ενημέρωση Τύπου αν οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας θα επισκίαζαν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Σάλιβαν τόνισε ότι αυτό «εξαρτάται από την Κίνα», όπως μετέδωσε το BBC.

Είναι απίθανο η συνάντηση του G20 να καταλήξει σε κοινή απόφαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία και πιθανώς η Κίνα θα εξέφραζαν αντιρρήσεις ως προς το περιεχόμενό της και θα την μπλόκαραν.

Ενίσχυση ανταγωνισμών

Η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο δεν θα γεφυρώσει διαφορές, αλλά μπορεί να αναδείξει, αν όχι να ενισχύσει, τους ανταγωνισμούς μεταξύ πολλών από τα δυτικά και τα αναπτυσσόμενα κράτη-μέλη.

Η διάχυτη δυσπιστία αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» του Πούτιν και του Σι, η απουσία του οποίου ερμηνεύεται και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υποβόσκουσες εντάσεις στα σύνορα της Κίνας, καθώς και για τον αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη μεγάλη υπερδύναμη του ανατολικού Ειρηνικού, την Ινδία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, η απουσία ενδεχομένως συνδέεται και με εσωτερικές ανησυχίες για την κρίση στην αγορά ακινήτων.

Η παγκόσμια τάξη των BRICS

Πάντως, ο Σι παραβρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ τον περασμένο μήνα.

Η ομάδα BRICS –συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής– καλωσόρισε ως νέα μέλη τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως ένα ακόμη βήμα του Πεκίνου προς τη δημιουργία μιας δικής του παγκόσμιας τάξης, ανταγωνιστικής προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, όπου ηγείται μιας δυναμικής ομάδας αναπτυσσόμενων κρατών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απουσία του από το G20 αποκτά νέα προοπτική, αναφέρει το CNN.

ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την απογοήτευσή του που δεν θα δει τον Σι. Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσφατα πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Η απουσία του Σι θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου ο Μπάιντεν να προωθήσει βελτίωση της σχέσης με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο μόλις τον Ιούνιο.

Οι ΗΠΑ πιθανώς θα ήθελαν να ενταχθεί η Ινδία στην ομάδα των συμμάχων τους στον Ειρηνικό, καθώς επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη κινεζική ισχύ.

Ωστόσο, η Ινδία ενδεχομένως δεν θα ήθελε να φτάσει τόσο μακριά, καθώς η ιστορική αδέσμευτη θέση της εξελίσσεται σε προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα και στα δύο στρατόπεδα.

Το Νέο Δελχί δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει επωφεληθεί από το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο μετά το μποϊκοτάζ και τις κυρώσεις των συμμάχων των ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

Ως ανερχόμενη δύναμη που εξακολουθεί να θεωρείται αναπτυσσόμενη χώρα, η Ινδία είναι ηγετικό μέλος τόσο των BRICS όσο και του G20.

Οι χώρες του G20 αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ποιοι συμμετέχουν και ποιοι όχι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την παρουσία του. Οπως έχει γίνει γνωστό από τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να θέσει ζητήματα όπως ο κοινωνικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση της ικανότητας των πολυμερών τραπεζών να καταπολεμήσουν τη φτώχεια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Κίνας, γεγονός που υποδεικνύει ουσιαστικά ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί. Δεν θα υπάρξει έτσι δυνατότητα συνάντησης με τον Μπάιντεν.

Θα είναι η πρώτη φορά που Κινέζος πρόεδρος χάνει σύνοδο ηγετών του G20 από τότε που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008, αν και το 2020 και το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο Σι δεν είχε διά ζώσης παρουσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκπροσωπεί τη Ρωσία αντί του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν είχε επίσης αποφασίσει να μη συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική.

Η απουσία του Πούτιν στη Νότια Αφρική αποδίδεται στο ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ΔΠΔ, δεν έχει απαντήσει επίσημα στο γιατί ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη Σύνοδο των G20 στην Ινδία.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Ο Τριντό επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί, στη διάρκεια βιντεοκλήσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν προσκλήθηκε.

Πέρυσι, υπό την προεδρία της Ινδονησίας, ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής ως παρατηρητής και απευθύνθηκε στους ηγέτες υποστηρίζοντας ότι είχε φτάσει η ώρα να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στη χώρα του. Η Ινδία δεν έχει απευθύνει τέτοια πρόσκληση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ αναμένεται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ινδία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα

Ο Κισίντα πρόκειται να παρευρεθεί, και ως νυν πρόεδρος του G7 είναι πιθανό να ασκήσει κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε

Η αυστραλιανή κυβέρνηση τόνισε τη σημασία του G20, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως «εξέχοντος φόρουμ για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία».

Το ταξίδι του Αλμπανέζε στην Ινδία θα αποτελέσει μέρος της περιοδείας του σε τρεις χώρες, καθώς θα επισκεφθεί επίσης την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ

Θα παρευρεθεί ο Γιουν. Αναμένεται να προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει αποφασιστικά στις «διαρκώς κλιμακούμενες πυραυλικές προκλήσεις και τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας και να συνεργαστεί στενά για την αποπυρηνικοποίησή της», όπως δήλωσε στο Associated Press.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς

Ο Σολτς τόνισε ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του G20 στην Ινδία παραμένει σημαντική παρά την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Είναι πιθανό να παραστεί στην εκδήλωση και να έχει διμερείς συνομιλίες με τον Μόντι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών ΜΜΕ.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Ο διάδοχος του θρόνου, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να παραστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα

Ο Ραμαφόζα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην ινδική προεδρία του G20, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Φέτος, η Ινδία επεδίωξε μόνιμη ένταξη της Αφρικανικής Ενωσης στο G20.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Εχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ινδία και να επικεντρώσει τις συζητήσεις του στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες

Θα παρευρεθεί ο Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου

Ο Τινούμπου σχεδιάζει να παρευρεθεί για να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και να κινητοποιήσει παγκόσμιο κεφάλαιο για την ανάπτυξη των υποδομών στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

Η Βραζιλία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία από την Ινδία τον Δεκέμβριο, αλλά ο πρόεδρός της δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή του.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την παρουσία των ηγετών της.

Ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα

Ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα είναι πιθανό να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών ΜΜΕ. Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις χώρες που προσκλήθηκαν από την Ινδία να συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Ο Ομπραδόρ είναι απίθανο να παρευρεθεί στην εκδήλωση, όπως αναφέρουν ινδικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την παρουσία της Μελόνι.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο

Η Ινδονησία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την παρουσία του Ουιντόντο.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, BBC

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ