ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυσικό αέριο: Τι εξετάζει η E.E. για εξοικονόμηση ενέργειας

Στους 19 βαθμούς ο θερμοστάτης τον χειμώνα, στους 25 το καλοκαίρι

Την υιοθέτηση ορίων στην ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται σε δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, με φόντο τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη για βέλτιστη χρήση ενέργειας, περιλαμβάνουν τα εξής για τα δημόσια κτίρια:

Το όριο για τη θέρμανση να είναι στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο διακόπτης για την ψύξη να ρυθμιστεί στους 25 βαθμούς Κελσίου.

«Η ενέργεια που εξοικονομείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα», επισημαίνει η επιτροπή στο έγγραφό της.

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση του θερμοστάτη ένα βαθμό χαμηλότερα, θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης ενός κτιρίου κατά περίπου 10%.

Η σύσταση αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. κατά 25 έως 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

«Η δράση τώρα θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού κατά ένα τρίτο», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί στις 20 Ιουλίου και θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο ενδιάμεσο, όπως τονίζει το AFP.

Το έγγραφο παροτρύνει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., όπου αυτό είναι «τεχνικά εφικτό» να θεσπίσουν δεσμευτικά όρια στη θέρμανση και την ψύξη σε «δημόσια κτίρια, γραφεία, εμπορικά κτίρια (ιδίως μεγάλα κτίρια)… και ανοιχτούς χώρους».

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουλίου.

Όρμπαν: Η Ευρώπη αυτοπυροβολήθηκε στα πνευμόνια με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Αντίθετος με τα πακέτα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εμφανίστηκε στο μεταξύ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πυροβολήθηκε στα πνευμόνια με τις αλόγιστες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία», οι οποίες, «εάν δεν ανατραπούν, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

G20: Στην ατζέντα των ΥΠΟΙΚ η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, στην Ινδονησία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου στην Ουκρανία και τους τρόπους αντίδρασης στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες των οποίων ενδέχεται να είναι «καταστροφικές».

«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», δήλωσε ο Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας». «Το τίμημα μιας αποτυχίας να συμφωνήσουμε είναι πιο υψηλό από αυτό που μπορούμε να επιτρέψουμε», προειδοποίησε. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές».

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών θα διαρκέσει δύο ημέρες και πραγματοποιείται στο Μπαλί, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 η οποία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αρχικά οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένο να αφορούν τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την πανδημία COVID-19, αλλά οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, βρέθηκαν τελικά στην κορυφή της ατζέντας.

Η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης, που επιρρίπτουν την ευθύνη για τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στη Μόσχα, και των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με πρώτη την Κίνα.

Η Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, που έχει καταγωγή από την Ουκρανία, κατηγόρησε τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι ευθύνεται για «εγκλήματα πολέμου» επειδή στηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε Καναδός αξιωματούχος. «Δεν είναι μόνο οι στρατηγοί που διαπράττουν εγκλήματα, αλλά και οι τεχνοκράτες της οικονομίας που καθιστούν εφικτό τον πόλεμο και επιτρέπουν τη συνέχισή του», εξήγησε.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του Σέργκιι Μαρτσένκο έχει επίσης κληθεί να μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Χθες Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε εκτιμήσει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Πούτιν δεν θα πρέπει να έχουν καμία θέση σε αυτό το φόρουμ».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ντάνιελ Φράνκο υπογράμμισε ότι η G20 «πρέπει να διαδραματίσει ρόλο κλειδί προκειμένου να αποφευχθεί η επισιτιστική ανασφάλεια να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση».

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων και για την ευθύνη της Ρωσίας, η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αβέβαιη. Η Ινδονησία, η χώρα που φιλοξενεί τη G20 φέτος, θέλησε να παραμείνει ουδέτερη και δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Δύσης να αποκλειστεί η Ρωσία από τη σύνοδο.

Ωστόσο αρκετές είναι οι απουσίες, καθώς πολλές χώρες έστειλαν πιο χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες. Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Βραζιλίας, ενώ θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση