Kathimerini.gr
Αξιοσημείωτα «σκληρή» απέναντι στη Ρωσία παρουσιάστηκε σήμερα, κατά την ομιλία της ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και άλλοτε υπουργός Άμυνας της Γερμανίας) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το θέμα της ενέργειας ως όπλο», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως με τις τελευταίες κινήσεις της (τον περιορισμό των ενεργειακών προμηθειών από τη ρωσική Gazprom προς την Ευρώπη εν προκειμένω), η Μόσχα έχει κάνει κακό στην ίδια την αξιοπιστία της ως εξαγωγός-προμηθευτής ενέργειας.
«Είμαστε επί του παρόντος σε συνομιλίες με έναν αριθμό από χώρες που είναι έτοιμες να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας μάλιστα – για το λόγου το αληθές – πως οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη σημείωσαν ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να περιορίσει ή να διακόψει πλήρως τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Μπορώ να σας πω πως είμαστε αρκετά ασφαλείς για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια, υπογραμμίζοντας πως έχουν εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρξει σχετική ανάγκη.
«Ένα από τα μαθήματα που λάβαμε από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές μας πηγές και να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο…», συνέχισε η Ευρωπαία (αλλά και Γερμανίδα) αξιωματούχος.
Κατά τα λοιπά, η ίδια ξεκαθάρισε πως παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις από την πλευρά της Μόσχας, προς το παρόν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ότι οι αριθμοί των Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία μειώνονται.
Εάν, δε, η κρίση επιδεινωθεί με τη Ρωσία να επιλέγει τον δρόμο της βίας, τότε – πάντοντε σύμφωνα με την ίδια την φον ντερ Λάιεν – η ΕΕ θα απαντήσει με ένα πακέτο «σκληρών» κυρώσεων που θα εκτείνονται πέρα από όσα (ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) συνηθίζονταν στο παρελθόν και θα αγγίζουν τον τεχνολογικό τομέα και τις εξαγωγές high-tech υλικού προς τη Ρωσία.
Σημειώνεται, πάντως, πως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως δεν έχει – προς το παρόν – παρατηρηθεί καμία «ουσιαστική αποχώρηση Ρωσικών δυνάμεων» από τα σύνορα με την Ουκρανία.
- Μπλίνκεν: Καμία ουσιώδης αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από Ουκρανία
- Μόσχα: 3-4 εβδομάδες για αποχώρηση από τα ουκρανικά σύνορα
- Ισραήλ: Γιατί αρνήθηκε να πουλήσει συστήματα αεράμυνας Iron Dome στην Ουκρανία
- Το Ουκρανικό στον τραπέζι των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Πόσο δυνατή είναι η απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο;