Kathimerini.gr
Μια καινοτομία –τη δημιουργία νοσοκομείου για ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού– εφάρμοσαν οι κινεζικές αρχές στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την επανεισαγωγή του ιού από τη Ρωσία. Όλες οι προσπάθειες της Κίνας τη δεδομένη στιγμή εστιάζονται στην αποτροπή δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον ιό.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών στη χώρα (περίπου 100 μολύνσεις ημερησίως, λιγοστοί ώς μηδενικοί θάνατοι) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εξαιρετικά σε σύγκριση με πολλά άλλα μέρη του κόσμου, παρ’ όλα αυτά οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν από πικρή πείρα ότι ακόμη και ένα κρούσμα, αν αφεθεί χωρίς έλεγχο, μπορεί να αποτελέσει εστία νέας επιδημίας. Για την Κίνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη Ρωσία, με την οποία η βορειοανατολική επαρχία Χελιανγτζίνγκ έχει στενές εμπορικές επαφές. Στην επαρχία αυτή ένα μεγάλο συγκρότημα γραφείων μετατράπηκε σε νοσοκομείο για ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι είναι στην πλειoνότητά τους Κινέζοι που επέστρεψαν από τη Ρωσία και υποβλήθηκαν στους υποχρεωτικούς ελέγχους.
Στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας επικρατούν περιορισμοί πτήσεων (μία την εβδομάδα ανά αεροπορική εταιρεία) και υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους νεοαφιχθέντες. Στην Καντόνα, στα νότια της χώρας, έγιναν τις τελευταίες ημέρες 25.000 διαγνωστικοί έλεγχοι σε άτομα που έφθασαν στην πόλη από τις 8 Μαρτίου. Εντοπίστηκαν 13 κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 αφορούσαν Αφρικανούς, διαπίστωση που οδήγησε σε ρατσιστικές συμπεριφορές έναντι ατόμων με μαύρο χρώμα δέρματος, ανεξάρτητα από το αν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα ή όχι, και πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες αφρικανικών πρεσβειών.
Εν τω μεταξύ, στη Σιγκαπούρη, η οποία έως τώρα εφάρμοζε σύστημα εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων και εντοπισμού ατόμων που ήρθαν σε επαφή με φορείς, οι Αρχές την περασμένη εβδομάδα άλλαξαν στάση και υιοθέτησαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας, επί ποινή φυλάκισης ή προστίμου που πλησιάζει τις 6.500 ευρώ.
Η Νέα Ζηλανδία
Αντιθέτως, ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη Νέα Ζηλανδία, τη χώρα που αποφάσισε να «πνίξει» τον κορωνοϊό πριν αυτός εξαπλωθεί. Στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εννέα θάνατοι από τον κορωνοϊό, καθώς οι Αρχές εφάρμοσαν πολύ γρήγορα μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με εξαιρέσεις μόνο για καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και σωματική άσκηση. Οι Αρχές της νησιωτικής χώρας επιχειρούν τώρα να χαράξουν πολιτική για την επόμενη μέρα, με κεντρικό ερώτημα το πώς θα ελέγχονται οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Νέα Ζηλανδία, όταν αυξηθεί εκ νέου η αεροπορική κίνηση. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε ότι η ισχύς των περιοριστικών μέτρων θα παραταθεί, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους πολίτες που έχουν χάσει εισοδήματα εξαιτίας της κρίσης, η Αρντερν ανακοίνωσε ότι η ίδια και το υπουργικό συμβούλιο θα περικόψουν 20% του μισθού τους για τους επόμενους έξι μήνες.