ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωζώνη: Ανησυχητικές ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό 17 μηνών

Kathimerini.gr

Κακός οιωνός για την Ευρωζώνη η είδηση που έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων και φέρει την οικονομική δραστηριότητα να έχει μειωθεί τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών και σε επίπεδα που καταδεικνύουν συρρίκνωση.

Είναι η πρώτη φορά που μειώνεται η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2021 και τα αυστηρά lockdowns. Αιτία είναι βέβαια ο υψηλός πληθωρισμός, που έχει μειώσει τη ζήτηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος και η ανησυχία για μια ενδεχόμενη ύφεση. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι, άλλωστε, η εικόνα για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, όπου η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 μηνών.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό 17 μηνών.

Εν ολίγοις οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον, περιορίζουν τις αγορές τους σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα και «παγώνουν» τις προσλήψεις. Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Κρις Γουίλιαμσον της S&P Global, που έδωσε χθες τα σχετικά στοιχεία, τόνισε πως «μια απότομη πτώση των νέων παραγγελιών, η μείωση των εργασιών σε εκκρεμότητα και η απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, όλα αυτά τα στοιχεία προδίδουν πως επιδεινώνεται η πτωτική τάση».

Η εικόνα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των οικονομολόγων, που εν χορώ προβλέπουν ύφεση στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του έτους. Κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην αρνητική εξέλιξη είναι πρωτίστως η ανησυχία για την ενεργειακή τροφοδοσία της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς η Ρωσία μειώνει τη ροή φυσικού αερίου. Την κατάσταση επιδεινώνει, όμως, και το αυξημένο κόστος του δανεισμού που θα αντιμετωπίζουν εφεξής ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και Ευρωπαίοι καταναλωτές και νοικοκυριά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια και αρκετά επιθετικά, αυξάνοντάς τα κατά 50 μονάδες βάσης.

Και η Κριστίν Λαγκάρντ, μολονότι τόνισε την ανάγκη να αναχαιτισθεί ο πληθωρισμός όταν ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων, δεν έκρυψε την ανησυχία της, αλλά αναγνώρισε παράλληλα πως η οικονομία αποδυναμώνεται. Οπως σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, «όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια σε περίοδο μειωμένης ζήτησης και σε ένα περιβάλλον που κανονικά θα υποστήριζε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τότε προφανώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για ύφεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X