ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο βήμα προς άρση ασυλίας για Γεωργούλη, Καϊλή

Για τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία της εν λόγω επιτροπής, ορίστηκε μόλις χθες εισηγητής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Πολωνός Αντρέι Χαλίτσκι

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Άνοιξε χθες ο δρόμος για την άρση της ασυλίας δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών, του Αλέξη Γεωργούλη και της Εύας Καϊλή, μέσω ειδικών συνεδριάσεων της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI).

Για τη Μαρία Σπυράκη φαίνεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έπαιρνε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Για τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία της εν λόγω επιτροπής, ορίστηκε μόλις χθες εισηγητής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Πολωνός Αντρέι Χαλίτσκι, που αναλαμβάνει να ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο προκειμένου να εξεταστεί σε σύντομο –όπως φαίνεται– διάστημα το αίτημα άρσης της ασυλίας που κατέθεσαν οι βελγικές αρχές, καθώς υπάρχει έρευνα εις βάρος του για «βαριά ποινικά αδικήματα».

Ο ίδιος ο κ. Γεωργούλης άλλωστε έχει ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία προκειμένου οι συνήγοροί του να έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, καθώς αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί αν δεν αρθεί η ασυλία του.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστή συνεδρίαση η επιτροπή JURI εξέτασε χθες και το σχετικό αίτημα άρσης ασυλίας για την Εύα Καϊλή, που είχε καταθέσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία (ΕPPO) στα τέλη Δεκεμβρίου, λόγω εικαζόμενης απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Η εν λόγω επιτροπή πάντως θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να καταλήξει σε σύσταση προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση ή μη της ασυλίας της κ. Καϊλή.

Πρόκειται για υπόθεση που συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής της αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών της στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν έχει σχέση με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ, για την οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Αλλωστε, για την ίδια έρευνα η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζητούσε αντίστοιχα την άρση της ασυλίας και της Μαρίας Σπυράκη.

Διαρροή δικογραφίας

Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, διέρρευσε η σχετική δικογραφία στο Politico και αυτό συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της εν λόγω επιτροπής. Εισηγητής της μάλιστα –σύμφωνα με πληροφορίες– χαρακτήρισε το γεγονός «πρωτοφανές σκάνδαλο» δεδομένης της εμπιστευτικότητας που χαρακτηρίζει τις θεσμικές διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το δημοσίευμα –επικαλούμενο την επιστολή της ευρωπαϊκής εισαγγελίας προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου– αναφέρει ότι η έρευνα εις βάρος της κ. Καϊλή επικεντρώνεται σε τρεις πιθανές αξιόποινες δραστηριότητές της την περίοδο 2014 έως 2020: πρώτον, για το εάν παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον τόπο και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων συνεργατών της. Δεύτερον, για το εάν έλαβε μερίδιο των αποζημιώσεών τους για «εικονικά» ταξίδια, που φέρεται να διοργάνωσε. Και τρίτον, για το εάν πήρε «προμήθειες» από μέρος των μισθών τους. Στοιχεία της έρευνας, που επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν πως η 44χρονη πολιτικός φέρεται να χρωστάει στο Ευρωκοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ».

Η ίδια μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου αρνείται ότι από τις έρευνες που έγιναν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα προέκυψε «λήψη μίζας» και μάλιστα κάνει λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση. Παράλληλα αφήνει αιχμές κατά «κάποιων δυνάμεων» –χωρίς να τις κατονομάζει– για «ιταμά πολιτικά κίνητρα» που κατά την ίδια «βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για τη γνωστή υπόθεση (σ.σ. Qatargate), επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».

Σε κοινό φάκελο

Για τη Μαρία Σπυράκη, η υπόθεση της οποίας βρίσκεται στον ίδιο φάκελο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, στοιχεία της δικογραφίας που επικαλείται το Politico αναφέρουν ότι οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο για δραστηριότητες συνεργατών της και παρατυπίες που αφορούν «εικονικά ταξίδια» τους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έπαιρνε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις. Εξαρχής δεν υπήρχε τέτοια κατηγορία, υπενθυμίζει η ίδια μιλώντας στην «Κ» και αναμένει πλέον να αρθεί η ασυλία της, προκειμένου να κλείσει οριστικά η υπόθεσή της.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία χειρίζεται τις υποθέσεις Καϊλή και Σπυράκη σε έναν κοινό φάκελο. Να σημειωθεί ότι το αίτημα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προκειμένου να γίνει άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών έπρεπε να περάσει σχετική τροπολογία τον Ιανουάριο από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εως τότε αντίστοιχες έρευνες για παράτυπες ενέργειες σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης των ευρωβουλευτών ή την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών τους διεξάγονταν μέσω διοικητικών διαδικασιών εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ