Kathimerini.gr
Οι αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, που κορυφώθηκαν την Τετάρτη με τουλάχιστον 23 εκτοξεύσεις, εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το βαλλιστικό της πρόγραμμα: Πώς καταφέρνει αυτή η φτωχή χώρα να πληρώνει για τις… ατελείωτες δοκιμές;
Η Βόρεια Κορέα είναι… διαβόητη για τις συχνές δοκιμές πυραύλων, αλλά ποτέ δεν εκτόξευσε τόσους πολλούς πυραύλους μέσα μια μέρα.
Σύμφωνα με ειδικούς, κάθε εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κοστίζει από 2 έως 10 εκατομμύρια δολάρια. Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος για να γίνει ακριβής εκτίμηση, δεδομένης της μυστικότητας που περιβάλλει τις κινήσεις του καθεστώτος. Υπογραμμίζουν ότι το κόστος κατασκευής ενός όπλου είναι χαμηλότερο στη Β. Κορέα σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω του «δωρεάν» εργατικού δυναμικού και της ενδεχόμενης υποστήριξης από την Κίνα και τη Ρωσία.
Ό,τι και αν ισχύει, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Βόρειας Κορέας επιβραδύνουν τις δοκιμές όπλων. Αντίθετα, το μπαράζ δοκιμών φανερώνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να δείξει ότι έχει την ικανότητα να εξαπολύσει πυρηνικές επιθέσεις σε Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες.
Πόσο κοστίζει κάθε δοκιμή;
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους την Τετάρτη και ακόμη έξι την Πέμπτη. Πολλοί από αυτούς μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς είχαν σχεδιαστεί για να πλήξουν στόχους σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα είναι… διαβόητη για τις συχνές δοκιμές πυραύλων, αλλά ποτέ δεν εκτόξευσε τόσους πολλούς πυραύλους μέσα μια μέρα.
Ο Σου Κιμ, αναλυτής ασφαλείας στη εταιρεία RAND με έδρα την Καλιφόρνια, ανέφερε ότι το κόστος μιας δοκιμής πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατ. δολάρια. Το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω και του φθηνού εργατικού δυναμικού.
«Οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν την Τετάρτη κόστισαν μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος, ενώ το συνολικό κόστος για όλη την ημέρα κυμάνθηκε από 50 έως 75 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Radio Free Asia ένας άλλος αναλυτής της RAND, ο Μπρους Μπένετ. Σύμφωνα με το RFA, η μέγιστη εκτίμηση αγγίζει το ποσό των χρημάτων που ξόδεψε η Βόρεια Κορέα το 2019 για την εισαγωγή ρυζιού από την Κίνα με σκοπό να καλύψει την έλλειψη σιτηρών που καταγράφηκε εκείνο το έτος.
Ο Λι Ίλγου , ειδικός του “Korea Defense Network” στη Νότια Κορέα, σημείωσε ότι είναι αδύνατο για τους ξένους να εκτιμήσουν με ακρίβεια το κόστος παραγωγής των όπλων στη Βόρεια Κορέα. «Δεν υπάρχουν τρόποι για να εξακριβώσουμε το κόστος παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων όπλων στη Βόρεια Κορέα. Θα μπορούσαν να τα είχαν κατασκευάσει μόνοι τους ή να τους τα είχε προσφέρει η Κινα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ή ακόμα και δωρεάν», είπε.
Νοτιοκορεάτης βουλευτής ανέφερε τον Σεπτέμβριο, πως σύμφωνα με το Κορεατικό Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων στη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1970 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.Η ηγεσία του κόμματος του Κιμ Γιονγκ Ουν ελέγχει πλήρως τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, ενώ δεν αντιμετωπίζει κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό όσον αφορά τη συγκέντρωση πόρων για την ανάπτυξη όπλων, τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Χονγκ Μιν.
Πώς χρηματοδοτούνται οι εκτοξεύσεις;
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει επιδεινωθεί λόγω της COVID-19, αλλά δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές κοινωνικές αναταραχές ή ελλείψεις τροφίμων.
Η ηγεσία του κόμματος του Κιμ Γιονγκ Ουν ελέγχει πλήρως τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, ενώ δεν αντιμετωπίζει κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό όσον αφορά τη συγκέντρωση πόρων για την ανάπτυξη όπλων, τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Χονγκ Μιν.
Εκτός από τις εκτοξεύσεις πυράυλων, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών σε μια πιθανή προσπάθεια μαζικής παραγωγής όπλων.
Ο Χονγκ Μιν σημειώνει επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να αποτελεί ευκαιρία για τη Βόρεια Κορέα. Όπως σημειώνει, η Βόρεια Κορέα προσφέρει στη Ρωσία πυρομαχικά, με αντάλλαγμα τεχνολογίες και προμήθειες προκειμένου να επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.«Ο πύραυλος είναι υπό ανάπτυξη. Δεν είναι λοιπόν η ώρα να χαρακτηρίσουμε ως «αποτυχία» την εκτόξευση και να γελάσουμε μαζί του», τονίζει ο Λι Ίλγου, ειδικός του Korea Defense Network. «Έχουν σημειώσει αρκετά μεγάλη τεχνολογική πρόοδο», σημειώνει.
Τι κερδίζει η Βόρεια Κορέα;
Κάθε πυραυλική και πυρηνική δοκιμή προσφέρει στους επιστήμονες της Βόρειας Κορέας «πολύτιμα δεδομένα» για την ανάπτυξη όπλων και βοηθά να εδραιωθεί η ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ προκαλεί ανησυχία σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ, αναφέρει ο Κιμ Ταέγου, πρώην επικεφαλής του Institute for National Unification.
«Κάποιοι λένε ότι πρέπει να αφήσουμε τη Βόρεια Κορέα να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους προς τη θάλασσα, ώστε να εξαντλήσει τους πόρους της. Αλλά θα έλεγα ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά αφελής άποψη», προσθέτει.
Τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι ο Hwasong-17 που εκτοξεύτηκε την Πέμπτη συνετρίβη στον ωκεανό μετά από αποτυχία που σημειώθηκε κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου. Σε μια προηγούμενη δοκιμαστική εκτόξευση τον Μάρτιο, το Hwasong-17 εξερράγη αμέσως μετά την απογείωση.
«Ο πύραυλος είναι υπό ανάπτυξη. Δεν είναι λοιπόν η ώρα να χαρακτηρίσουμε ως «αποτυχία» την εκτόξευση και να γελάσουμε μαζί του», τονίζει ο Λι Ίλγου, ειδικός του Korea Defense Network. «Έχουν σημειώσει αρκετά μεγάλη τεχνολογική πρόοδο», σημειώνει.
Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους. «Αυτό που θέλει να δείξει η Βόρεια Κορέα πριν από το 2024, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, είναι ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι πλήρες, πολύ προηγμένο και αποτελεί μια πολύ πιο σημαντική απειλή», τονίζει στρατιωτικός αναλυτής στη Σεούλ.
Με πληροφορίες από AP