ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετος εκλογών το 2024: 4,2 δισ. ψηφοφόροι στις κάλπες

Ινδονησία: Γιορτή της δημοκρατίας με ανησυχίες - Με γιρλάντες, μπαλόνια και λουλούδια πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες οι πολίτες

ΜΟΥΚΙΤΑ ΣΟΥΧΑΡΤΟΝΟ, ΣΟΥΙ-ΛΙ ΟΥΙ, ΧΑΣΙΑ ΝΙΝΤΙΤΑ / THE NEW YORK TIMES

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι ελεύθερες εκλογές ήταν μία εντελώς αδιανόητη διαδικασία για τους πολίτες της Ινδονησίας, που τελούσε υπό τη βάρβαρη διακυβέρνηση του στρατηγού Σουχάρτο. Υστερα όμως από την πτώση του, κατόπιν λαϊκής εξέγερσης, η χώρα κατέστη περήφανα η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, αριθμώντας σχεδόν 274 εκατ. κατοίκους.

Η εικόνα είναι πλέον εντελώς διαφορετική. Εδώ και μέρες, άνθρωποι όλων των ηλικιών προετοιμάζονται για τις σημερινές εκλογές. Νεαροί «πρωτάρηδες» ρίχνουν δοκιμαστικές ψήφους σε κάλπες για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία, γυναίκες μέσης ηλικίας ενημερώνονται για τους υποψηφίους ενώ από σκηνές στημένες σε πολλές γειτονιές της Τζακάρτας προωθούνται τα διάφορα κόμματα. Ολα αυτά συνθέτουν το πρελούδιο μιας «Pesta Democrasi», μιας Γιορτής της Δημοκρατίας όπως αποκαλείται ευρέως η ημέρα των εκλογών.

Το αχανές αρχιπέλαγος με τα χιλιάδες κατοικημένα νησιά οδεύει στις κάλπες για να εκλέξει τον αρχηγό του κράτους (δεν υπάρχει γυναίκα υποψήφια) για τα επόμενα πέντε χρόνια σε εκλογικά κέντρα στολισμένα με γιρλάντες, μπαλόνια και λουλούδια. Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, πολλοί άνθρωποι σκοπεύουν να κατασκηνώσουν με φαγητό σε δημόσιους χώρους περιμένοντας τα πρώτα exit polls. Ομως όλη αυτή η γιορτινή εκλογική διαδικασία έχει και τα όριά της.

«Η Ινδονησία είναι μια πολύ νεαρή δημοκρατία, και πολλοί ψηφοφόροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το να επιλέγουν υποψηφίους με βάση τις ιδέες τους ή την πολιτική τους ατζέντα», λέει η Αμπιγκεϊλ Λιμούρια, μία από τις οργανώτριες του «Εκλογικού Φεστιβάλ» στην Τζακάρτα, που αποσκοπεί στην ενημέρωση των εκλογέων. «Πολλοί ψηφίζουν απλώς με βάση το τι επιλέγει η οικογένειά τους», επισημαίνει. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των δύσκολα κερδισμένων δημοκρατικών θεσμών. Ο πρόεδρος Τζόκο Oυιντόντο, εν ενεργεία για λίγο καιρό ακόμη, δεν επιτρέπεται μεν να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, έχει όμως δεχθεί κριτική για την προσπάθειά του να δημιουργήσει μηχανισμούς νεποτισμού. Ο γιος του είναι σήμερα υποψήφιος για το αξίωμα του αντιπροέδρου. Επιπλέον, ο επικρατέστερος υποψήφιος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Πραμπόβο Σουμπιάντο, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ έχει υπάρξει παντρεμένος με μία από τις κόρες του δικτάτορα Σουχάρτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση