ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ ο Πούτιν

Σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο ίδιος είχε πει πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να κάνει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις στους Ουκρανούς

Kathimerini.gr

Ετοιμος να συμβιβαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε μια πιθανή συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας στην ετήσια χριστουγεννιάτικη συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν είπε σε Αμερικανό ρεπόρτερ πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον οποίο σχολίασε πως έχει να μιλήσει χρόνια. Δήλωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν θέτει κανέναν όρο για την έναρξη των συζητήσεων με τις ουκρανικές αρχές. «Πάντοτε λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις και συμβιβασμούς», είπε ο Πούτιν αφότου σχολίασε πως ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στην πλήρη επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία.

Πάντως, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο ίδιος είχε πει πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να κάνει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις στους Ουκρανούς (αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς και στην Κριμαία), ενώ ζήτησε από το Κίεβο να εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε μια δήλωση εντελώς διαφορετικού ύφους ωστόσο, είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για μια πυραυλική «μονομαχία» με τις ΗΠΑ, που θα καταδείξει την υπεροχή της Μόσχας. Το εν λόγω σχόλιο έγινε σε ερώτηση σχετικά με τον νέο πύραυλο «Ορέσνικ» και το κατά πόσον αυτός μπορεί να «τρυπήσει» την αμερικανική αεράμυνα. Ο Πούτιν πρότεινε Μόσχα και Ουάσιγκτον να επιλέξουν έναν προκαθορισμένο στόχο, που θα προστατεύεται από αμερικανικούς πυραύλους. «Ας μας πουν οι δυτικοί εμπειρογνώμονες κι ας προτείνουν στις ΗΠΑ, που τους πληρώνουν για τις αναλύσεις τους, να διεξαγάγουμε ένα τεχνολογικό πείραμα, ας πούμε μια μονομαχία υψηλής τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Ας καθορίσουν κάποιον στόχο, ας πούμε στο Κίεβο, ας συγκεντρώσουν εκεί όλες τις δυνάμεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και εμείς θα χτυπήσουμε εκεί με τον “Ορέσνικ” να δούμε τι θα συμβεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα, αλλά είναι έτοιμη η άλλη πλευρά;».

Στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε με αγανάκτηση από τις Βρυξέλλες: «Τα ακούτε αυτά; Πιστεύετε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει σώας τα φρένας;».

Λίγο αργότερα ο Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν το Google ως εργαλείο προπαγάνδας, ενώ κατηγόρησε τη δημοφιλή πλατφόρμα YouTube ότι επιβραδύνει σκόπιμα ή και διαγράφει εντελώς τα βίντεο που μοιράζονται Ρώσοι χρήστες. Η Google, όπως και άλλοι γίγαντες της τεχνολογίας, δέχεται πιέσεις εδώ και χρόνια από το ρωσικό κατεστημένο. Το Κρεμλίνο έχει απαγορεύσει πολλά δημοφιλή Μέσα, όπως το Χ, το Facebook και το Instagram, αλλά έχει διατηρήσει την πρόσβαση στο YouTube, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Ρώσοι ημερησίως.

Για τη Συρία

Αναφερόμενος στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, ο Πούτιν είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και μέρες χτυπάει τους πυκνούς κουρδικούς πληθυσμούς στα βόρεια της κατεστραμμένης χώρας. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία, το κουρδικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και βρίσκεται στο πλευρό των νέων συριακών αρχών σε αυτό το θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση