ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζονται για αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Σημάδια εξάντλησης στον ρωσικό στρατό, καθώς μειώνεται η ένταση των επιθέσεων στο κρίσιμο μέτωπο του Μπαχμούτ

REUTERS, A.P.

Εχοντας απορροφήσει τη σφοδρή ρωσική επίθεση του χειμώνα, ο ουκρανικός στρατός θα ξεκινήσει σύντομα την από καιρό αναμενόμενη αντεπίθεσή του με στόχο να προσθέσει κι άλλες περιοχές στην αλυσίδα των επιτυχών απελευθερωτικών επιχειρήσεων, που ξεκίνησαν από το Κίεβο και συνεχίστηκαν στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα. Αυτή την αισιόδοξη εικόνα έδωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού ξηράς, Ολεξάντρ Σίρκσι.

Οποια χώρα επιχειρήσει να συλλάβει τον Πούτιν θα δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, διαμηνύει ο Μεντβέντεφ.

Με δηλώσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «εξασθενούν σε σημαντικό βαθμό και εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης» οι πολύμηνες προσπάθειες του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Wagner να καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ. «Πολύ σύντομα θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, όπως κάναμε στο παρελθόν κοντά στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στην Μπαλακλίγια και το Κουπιάνσκ», τόπους επιτυχών ουκρανικών αντεπιθέσεων τους προηγούμενους μήνες.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης με πολεμικούς ανταποκριτές στην περιοχή επιβεβαιώνουν την αίσθηση εξασθένισης της ρωσικής επίθεσης στο Μπαχμούτ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε εμφανιστεί ανήσυχος, προειδοποιώντας τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, για το ενδεχόμενο αποκοπής των ανδρών του από τις δυνάμεις του τακτικού στρατού σε περίπτωση ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ενδεχόμενη ρωσική ήττα στο Μπαχμούτ θα είχε μεγάλες συνέπειες στο ηθικό και των δύο στρατών, καθώς η μάχη για τον έλεγχο της πόλης –η πιο παρατεταμένη και φονική στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– απέκτησε μεγάλη συμβολική σημασία, ανάλογη με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που μετρούν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας προειδοποιούσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων από τους Ρώσους. Επιπλέον, στην τελευταία του εκτίμηση για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τόνιζε ότι τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι αποκόμισαν κέρδη σε άλλα σημεία του μετώπου, βορειότερα και νοτιότερα του Μπαχμούτ.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι αν οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει σύλληψη του Ρώσου προέδρου κατ’ εφαρμογήν του εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα δεχθεί στρατιωτική επίθεση από τη Μόσχα.

«Ας φανταστούμε ότι ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης επισκέπτεται τη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Αυτό θα ήταν κήρυξη πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση, τα οπλικά μας συστήματα θα απογειωθούν για να πλήξουν το γερμανικό κοινοβούλιο, το γραφείο της καγκελαρίας και πάει λέγοντας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Αφορμή για τη σκληρή τοποθέτησή του ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, ότι η κυβέρνησή του θα συνελάμβανε τον Πούτιν αν επισκεπτόταν τη Γερμανία, όπως έχει υποχρέωση καθώς έχει υπογράψει τη συνθήκη για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Καταδίκασε ο Μπορέλ

Τις δηλώσεις Μεντβέντεφ καταδίκασε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, θεωρώντας ότι πρόκειται για «παράνομη απειλή» που στρέφεται εναντίον του Δικαστηρίου και της χώρας που το φιλοξενεί, της Ολλανδίας. Από την πλευρά του ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συνελάμβανε τον Πούτιν αν την επισκεπτόταν και ότι παρόμοιες αποφάσεις όπως η έκδοση εντάλματος εναντίον του Ρώσου προέδρου «δεν είναι πολύ εύστοχες, καθώς οδηγούν τα πράγματα προς περαιτέρω κλιμάκωση».

Σε άλλες δηλώσεις του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ –ο οποίος είχε το προφίλ του μετριοπαθούς όταν ασκούσε προεδρικά καθήκοντα, αλλά μεταμορφώθηκε σε «γεράκι» με την έναρξη της ρωσικής εισβολής– αμφισβήτησε ευθέως την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. «Για να μιλήσω ειλικρινά, η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας. Γεωπολιτικοί λόγοι και η πορεία της Ιστορίας μάς ανάγκασαν να ζούμε χωριστά και να αναγνωρίσουμε τεχνητά σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση