ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: ΗΠΑ και Δύση έχουν θυσιάσει τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται

Επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων, επαναφέροντας την πρόταση του να είναι η χώρα του εγγυήτρια του παλαιστινιακού κράτους

Kathimerini.gr

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αντικείμενο τον πόλεμο στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των ισλαμικών και αραβικών χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι έχουν θυσιάσει τις αξίες, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, στον βωμό των φιλοδοξιών του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου διαδήλωναν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στο Charlie Hebdo, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι, περισσότεροι από 12 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στη Γάζα, αλλά κανένας από αυτούς δεν κουνάει ούτε ένα δάχτυλο» είπε για να προσθέσει: «Όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές. Η Αμερική και οι δυτικές χώρες έχουν θυσιάσει τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται στις φιλοδοξίες της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Είναι ντροπή που οι δυτικές χώρες, οι οποίες μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σιωπούν μπροστά στις συνεχιζόμενες σφαγές στην Παλαιστίνη. Σχεδόν 12 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σχεδόν όλη η Γάζα έχει καταστραφεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος, όπως είχε πράξει και προ ημερών, χαρακτήρισε τη Χαμάς οργάνωση μαχητών αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη «επεισόδιο» για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η ισραηλινή κυβέρνηση παίρνει την εκδίκηση για το επεισόδιο της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο πολλοί από εμάς δεν βρίσκουν σωστό, από μωρά της Γάζας, τα αθώα παιδιά και τις γυναίκες της Παλαιστίνης» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους με τους κατακτητές», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

O Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ακόμη να διερευνηθεί αν το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα που δεν είναι εν γνώση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Όπως είπε, «το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, την ύπαρξη των οποίων παραδέχθηκαν Ισραηλινοί υπουργοί, πρέπει να διερευνηθεί. Αν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες που έχουν διαφύγει από τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, πρέπει να αποκαλυφθούν. Ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απειλήσει όχι μόνο την περιοχής μας, αλλά και την επιβίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».

«Από τις 7 Οκτωβρίου, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη στη Γάζα και τη Ραμάλα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στην Ιστορία βαρβαρότητα, όπου νοσοκομεία, χώροι λατρείας, σχολεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, ασθενοφόρα βομβαρδίζονται, άμαχοι που μετακινούνται στις λεγόμενες “ασφαλείς” περιοχές σφαγιάζονται» ανέφερε. Ωστόσο, παρατήρησε πως υψώνονται φωνές «ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ σε όλες τις γωνιές του κόσμου ελπιδοφόρες για την ανθρωπότητα» και ζήτησε από τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ να ακούσουν αυτή την κραυγή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, τέλος, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων, επαναφέροντας την πρόταση του να είναι η χώρα του εγγυήτρια του παλαιστινιακού κράτους σε μία μελλοντική διευθέτηση του Παλαιστινιακού. «Διαφαίνεται ότι χρειάζονται νέοι μηχανισμοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Παλαιστινίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την προστασία της ειρήνης που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί. Η μόνιμη ειρήνη θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του λαού του Ισραήλ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ