ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Αμοιβαίος σεβασμός με Πούτιν - Θετικό βήμα η απόσυρση από τη Χερσώνα

Προσπάθεια νέας διαμεσολάβησης οσονούπω με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών

Θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία χαρακτήρισε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μόσχα, ενώ είπε ότι έχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν κι έτσι μπορεί και τον πείθει για κάποια πράγματα, όπως η διάνοιξη του διαδρόμου των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση για το Ουζμπεκιστάν, για τη σύνοδο των τουρκόφωνων κρατών, ο κ. Ερντογάν έπλεξε το… εγκώμιο του εαυτού του, λέγοντας ότι έκανε αυτό που πρέπει να κάνει ένας μεγάλος ηγέτης, διαμεσολαβώντας στην ρωσο-ουκρανική κρίση για την απελευθέρωση των παγιδευμένων ποσοτήτων σιτηρών στον Εύξεινο Πόντο.

Παράλληλα τόνισε ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την εξαγγελθείσα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής της Χερσώνας ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανεξαρτήτως αν υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία στα πλαίσια της G20, «θα συνεχίσουμε να κάνουμε τηλεφωνική διπλωματία με τη Ρωσία και ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχής η διαμεσολάβηση και ότι η ειρήνη θα επικρατήσει σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον πόλεμο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πώς κατάφερε ο Τούρκος ηγεμόνας να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο να επιτρέψει τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω του διαδρόμου ασφαλείας στον Εύξεινο Πόντο, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι «με τον κ. Πούτιν έχουμε σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Φυσικά, αν δεν είχαμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα», είπε πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Εσένμπογα προς τη Σαμαρκάνδη, όπου θα διεξαχθεί η 9η Σύνοδος Κορυφής των Τουρκόφωνων Κρατών.

Προχώρησε περαιτέρω στην εμβάθυνση της συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα: «Έχουμε και αλληλεγγύη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και ένα νέο βήμα στην πυρηνική ενέργεια, ίσως στη Σινώπη από εδώ και πέρα, καθώς και τα βήματα που έχουμε κάνει αναφορικά με την αμυντική βιομηχανία. Με αυτά ενθαρρύνουμε το σεβασμό του ενός για τον άλλον», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: Reuters, NTV

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ