ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Κυριακίδου: Επείγουν τα μέτρα για τη μικροβιακή ανοχή

«Προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, αλλά και οικονομική αναγκαιότητα» χαρακτήρισε η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, την αντιμετώπιση του φαινομένου της μικροβιακής αντοχής

ΚΥΠΕ

«Προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, αλλά και οικονομική αναγκαιότητα» χαρακτήρισε η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, την αντιμετώπιση του φαινομένου της μικροβιακής αντοχής, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου), σχολιάζοντας στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα παράλληλα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν κάθε χώρα της Ευρώπης επένδυε μόλις 3,40 ευρώ ανά κάτοικο σε παρεμβάσεις για τη μικροβιακή αντοχή, θα μπορούσαν να αποτραπούν πάνω από 10.000 θάνατοι και να αποφευχθούν πάνω από 600.000 νέες λοιμώξεις.

«Τα αριθμητικά στοιχεία είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι απαιτείται επείγουσα και φιλόδοξη δράση. Πρέπει να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη, τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς και τους πολίτες, για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων»  σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τα νέα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι γενικά έχει σημειωθεί σχετική πρόοδος μεταξύ του 2019 και του 2022, προς την κατεύθυνση του στόχου για μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών κατά 20% έως το 2030.

Αν και η συνολική μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών μειώθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο την περίοδο 2019 με 2022, η κατανάλωση αυξήθηκε εκ νέου το 2022, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι επέστρεψαν στις συνήθειες που είχαν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μικροβιακή αντοχή κοστίζει στις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ περίπου 11,7 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, σημειώνεται, αν κάθε χώρα σε ΕΕ και ΕΟΧ επένδυε ετησίως 3,40 ευρώ ανά κάτοικο σε παρεμβάσεις για τη μικροβιακή αντοχή στους τομείς της ανθρώπινης υγείας και των τροφίμων, θα μπορούσαν να αποτραπούν πάνω από 10.000 θάνατοι, να αποφευχθούν πάνω από 600.000 νέες λοιμώξεις και να εξοικονομηθούν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για τα συστήματα υγείας κάθε χρόνο.

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί επίσης βασική συνιστώσα της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που υποβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την εντατικοποίηση των δράσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τον Ιούνιο του 2023, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ ενέκριναν πρόταση της Επιτροπής σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και συμφώνησαν σε στόχο μείωσης της χρήσης αντιμικροβιακών από τους ανθρώπους κατά 20% και μείωσης κατά το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ που χρησιμοποιούνται για εκτρεφόμενα ζώα και στην υδατοκαλλιέργεια έως το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση