ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έντονη δυσφορία Νετανιάχου για Μπάιντεν

Ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον μετά τη στροφή των ΗΠΑ

Κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ, με παράλληλη όξυνση των αντιθέσεων στους κόλπους της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η στροφή των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που οδήγησε στην έκδοση της πρώτης απόφασης για άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Ύστερα από πέντε μήνες ατελέσφορων ψηφοφοριών, το ανώτατο αποφασιστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Δευτέρα ψήφισμα που ζητάει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το ίδιο ψήφισμα ζητάει επίσης την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατάει η Χαμάς, αλλά δεν θέτει αυτή την απαίτηση ως προϋπόθεση για εκεχειρία. Το σχέδιο ψηφίσματος έλαβε 14 θετικές ψήφους, ενώ οι ΗΠΑ απείχαν, δίνοντας τη δυνατότητα να ληφθεί απόφαση. Στις προηγούμενες ανάλογες συνεδριάσεις, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη καταψήφιζε τα σχέδια ψηφίσματος, ασκώντας βέτο στη λήψη απόφασης.

Άμεση αντίδραση

Η αντίδραση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν άμεση. «Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν σήμερα την πολιτική τους στον ΟΗΕ… Η απόφαση δίνει στη Χαμάς την ελπίδα ότι η διεθνής πίεση θα αναγκάσει το Ισραήλ να δεχθεί κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη μετάβαση αντιπροσωπείας Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, όπου Αμερικανοί ομόλογοί τους επρόκειτο να τους πιέσουν για εναλλακτικές μορφές δράσης στη Γάζα, ώστε να μην προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στην επαπειλούμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική, θεωρώντας ότι απειλεί να κλιμακώσει σε εφιαλτικό βαθμό την ανθρωπιστική καταστροφή και να επιδεινώσει δραματικά τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο.

Αν και η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει τη συνέχιση των επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης πιθανής επιδρομής στη Ράφα, η ανοιχτή ρήξη με την Ουάσιγκτον προκαλεί έντονους κραδασμούς. Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε στο ανώτατο πολεμικό συμβούλιο για χάρη της εθνικής ενότητας, κάλεσε τον Νετανιάχου να μεταβεί ο ίδιος στην Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο προς αναζήτηση κοινού τόπου.

Παράλληλα, οξύνθηκε η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις υπό συζήτηση αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Η πιο επίμαχη από αυτές είναι να καταστεί υποχρεωτική η θητεία και για τους υπερορθόδοξους Εβραίους, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Χθες αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λόγω έντονων διαφωνιών ανάμεσα στις συνιστώσες του πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η προοπτική εκεχειρίας συνεχίζει να διαγράφεται μακρινή. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές παρέμενε μέχρι χθες αγεφύρωτο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα, υπό τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου. Αργά το βράδυ της Δευτέρας η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι, τονίζοντας ότι δεν θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους μέχρις ότου υπάρξει οριστικός τερματισμός των εχθροπραξιών από το Ισραήλ.

Με χθεσινή ανακοίνωση ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή «δείχνει ξεκάθαρα ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί για την επίτευξη συμφωνίας και αποδεικνύει πόσο επιζήμια ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αργότερα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι όλοι οι διαπραγματευτές της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ αναχώρησαν από την Ντόχα για τη χώρα τους. Ωστόσο, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι από αυτούς έμειναν στην πρωτεύουσα του Κατάρ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Συνάντηση στο Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είχε συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε «ανθρωπιστική καταστροφή» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και ζήτησε τη δραστική αύξηση της βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετέβη στην Τεχεράνη όπου επρόκειτο να έχει διαβουλεύσεις με την ιρανική ηγεσία – για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον έξι πλοίων στον Κόλπο του Αντεν και την Ερυθρά Θάλασσα κατά το προηγούμενο τριήμερο ανακοίνωσε χθες ο στρατός των Χούθι στην Υεμένη. Ο εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε σε αμερικανικά ή βρετανικά πλοία, όπως και σε ένα σκάφος που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι τα πυρά βρήκαν κάποιον από τους στόχους τους, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα πλοία που στοχοποιήθηκαν ήταν κινεζικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X