«Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί μείζονα κοινωνιακή πρόκληση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και πλήττει περίπου 54 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, τα χαμηλά εισοδήματα και οι υγρές ανθυγιεινές κατοικίες με κακή μόνωση οδηγούν σε υψηλότερους δείκτες ενεργειακής φτώχειας…», έγραφε στο σάιτ της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών τον… Ιούνιο του 2019.
Τρία χρόνια μετά, και ενώ η Κομισιόν είχε ήδη – το 2021 – δώσει στη δημοσιότητα μια δική της έκθεση «για το πώς μπορεί η ενεργειακή φτώχεια να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο» («Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας μέσω τοπικών δράσεων ‒ Εμπνευσμένες περιπτώσεις από όλη την Ευρώπη»), το πρόβλημα πλέον επανέρχεται διογκωμένο λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία προκαλώντας έντονο προβληματισμό εν όψει χειμώνα.
Στο σύνολό τους οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν έκτακτα μέτρα (επιδοματικά κ.ά.) με τα οποία προσπαθούν να περιορίσουν τα ενεργειακά βάρη για τα νοικοκυριά τα οποία καλούνται πλέον να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και μετακινήσεις. Σε ανάλογο πλαίσιο, προωθείται και το σχέδιο REPowerEU που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Μάιο, ένα σχέδιο το οποίο πλέον, έπειτα από τις αποφάσεις του Ecofin της 4ης Οκτωβρίου, μπορεί να ενσωματώνεται στα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πρόσθετη χρηματοδότηση ορισμένων μέτρων.
«Ενεργειακή φτώχεια έχουμε όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν ζεστά τα σπίτια τους. Και αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα», δηλώνει στο Al Jazeera ο Σάιμον Φράνσις του End Fuel Poverty Coalition.
Το πρόβλημα είναι ωστόσο ακόμη εντονότερο ενόψει του χειμώνα στην εκτός ΕΕ πια Μεγάλη Βρετανία. «Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, περισσότερα από 7 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά οδεύουν προς την ενεργειακή φτώχεια αυτόν τον χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξοδέψουν τουλάχιστον το 10% των εισοδημάτων τους στην ενέργεια», σημειώνει ο ιστοχώρος Gzero. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, δε, εκτιμάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια νοικοκυριά θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ενέργειας ξεκινώντας από τον μήνα Οκτώβριο.
Με πληροφορίες από Gzero, Al Jazeera, European Commission