ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές: Η Βρετανία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα

Αναμένεται σαρωτική νίκη των Εργατικών στις σημερινές εκλογές με ποσοστό που θα αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία

REUTERS, A.P.

Τίτλοι τέλους πέφτουν σήμερα σε 14 χρόνια διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Συντηρητικούς, καθώς οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σαρωτική επικράτηση των Εργατικών με διαφορά μέχρι και 20 εκατοστιαίων μονάδων. Τα exit polls αναμένονται γύρω στις 10 το βράδυ τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Κύπρου).

Πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 2022, αφού επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές των βαθιά διχασμένων Συντηρητικών, ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να μεταστρέψει την πολιτική ατμόσφαιρα με μια ενεργητική προεκλογική εκστρατεία, που έμεινε όμως ατελέσφορη. Ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ο Σούνακ έχει πανικοβληθεί από το ενδεχόμενο να χάσει τη βουλευτική έδρα του στο Γιορκσάιρ, καθώς οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του προδιαγράφουν μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση. Αν συμβεί αυτό, θα πάρει μια θέση στην Ιστορία ως ο μοναδικός εν ενεργεία πρωθυπουργός της Βρετανίας που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν στην πρώτη θέση τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ με ποσοστό μεταξύ 38% και 41%. Οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν με 21%-22% στην προτίμηση ψήφου, το εθνικιστικό Κόμμα της Μεταρρύθμισης, υπό τον υπέρμαχο του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, κυμαινόταν γύρω στο 18% και οι Φιλελεύθεροι γύρω στο 11%. Η αμφίπλευρη αιμορραγία των Τόρις προς το Κόμμα της Μεταρρύθμισης και τους Φιλελευθέρους απειλεί να συρρικνώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινοβουλευτική ομάδα τους, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο να χάσουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πνεύμα της ηττοπάθειας είχε απλωθεί και σε ηγετικά στελέχη των Συντηρητικών. Η απερχόμενη υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ, από τους πιο πιστούς πολιτικούς συμμάχους του Ρίσι Σούνακ, αναγνώρισε ότι οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιας «σαρωτικής επικράτησης» των Εργατικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Ο ίδιος ο Σούνακ προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσει ζωντανό το πνεύμα της μάχης για την ανατροπή, σε πείσμα όλων των προγνωστικών. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλά εκατ. πολιτών, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσουν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην τελευταία του συνάντηση με δημοσιογράφους, σε σχολείο του Χαμσάιρ. Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό, απάντησε λακωνικά: «Ναι».

Το προηγούμενο βράδυ, σε μια τελευταία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό της κομματικής βάσης, ο Σούνακ έφερε σε προεκλογική συγκέντρωση των Συντηρητικών τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε οδηγήσει το κόμμα του σε επιβλητική νίκη επί των Εργατικών στις εκλογές του 2019. Υπό τις επευφημίες των παρευρισκομένων, ο Τζόνσον εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των Εργατικών, υποστηρίζοντας ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης από αυτούς θα φέρει μεγάλους κινδύνους στη χώρα, και υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του – όχι όμως και της κυβέρνησης του Σούνακ.

Με ούριο άνεμο στα πανιά του, ο Κιρ Στάρμερ είχε να αντιμετωπίσει στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας μόνο έναν κίνδυνο, εκείνον της επανάπαυσης. Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι δεν παίρνει τίποτα για δεδομένο και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να επιβάλουν την αλλαγή που έχει επαγγελθεί το κόμμα του. «Λέω: αν θέλετε αλλαγή πρέπει να ψηφίσετε γι’ αυτήν. Θέλω ο λαός να είναι μέρος της αλλαγής και ξέρω ότι υπάρχουν σε όλη τη χώρα περιφέρειες που θα κριθούν πάνω στο νήμα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Στην κούρσα του προς την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κιρ Στάρμερ βρήκε ισχυρή υποστήριξη από τα περισσότερα συγκροτήματα του Τύπου. Πλην του Guardian και της Daily Mirror, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τους Εργατικούς, αυτή τη φορά την προτίμησή τους προς το μέχρι χθες κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντυπα του κατεστημένου, όπως ο Economist και οι Financial Times. Σε αυτούς ήρθε να προστεθεί χθες και η ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun του ομίλου Μέρντοχ, που παραδοσιακά υποστηρίζει τους Συντηρητικούς. Σε άρθρο της ηλεκτρονικής της έκδοσης η Sun ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα για την αλλαγή», καυτηριάζοντας τους Τόρις πως έχουν μετατραπεί «σε διχασμένο όχλο που ενδιαφέρεται περισσότερο να πολεμάει τον ίδιο τον εαυτό του παρά να κυβερνάει τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση