ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έδρα διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος η Πόλη

Η έλλειψη δημοκρατίας, κράτους δικαίου και η εκτεταμένη διαφθορά στην Τουρκία επιτρέπουν ελευθερία δράσης σε κακοποιούς

Kathimerini.gr

Σε έδρα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος έχει εξελιχθεί η Τουρκία και ιδιαίτερα η Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η αυξημένη εγκληματικότητα στην Τουρκία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το πρόβλημα άλλωστε κατέδειξε και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, επ’ ευκαιρία της σύλληψης στην Πόλη του Σέρβου «βαρώνου των ναρκωτικών» Ζέλικο Μπόγιανιτς. Ο Τούρκος πολιτικός είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ολα τα αποβράσματα συγκεντρώνονται στη χώρα μας», καλώντας τα παραβατικά στοιχεία να εγκαταλείψουν την Τουρκία προτού «συνθλιβούν» από την τουρκική Δικαιοσύνη.

Πολλές «εξέχουσες προσωπικότητες» του διεθνούς εγκλήματος δραστηριοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ αυτών, ο Ιρανός έμπορος ναρκωτικών Νατζί Σαρίφι Ζιντάστι, ο οποίος συνελήφθη στην Πόλη το 2007 με δεκάδες κιλά ναρκωτικών. Το 2010 αφέθηκε ελεύθερος και κατέθεσε ως «προστατευόμενος μάρτυρας» σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές δίκες στην τουρκική ιστορία, στην υπόθεση «Εργκένεκον», το πολυσυζητημένο «μυστικό σχέδιο» για την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ταγίπ Ερντογάν. Το 2018 συνελήφθη εκ νέου για δολοφονία. Αφέθηκε ξανά ελεύθερος χάρη σε κενά του κατηγορητηρίου. Εκτοτε καταζητείται. Επίσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα συμβάντα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» μεταξύ νονών της νύχτας στους δρόμους της.

Γιατί το οργανωμένο έγκλημα επιλέγει την Πόλη; Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Χανεφί Αβτζί, το αποδίδει στο μέγεθός της αλλά και στη διαρκή ροή τουριστών καθώς και μεταναστών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα κακοποιά στοιχεία να φθάνουν να κινούνται με σχετική ελευθερία, αόρατοι μέσα στο πλήθος.

Ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Τσεβάτ Ενές, μιλώντας στην DW αναφέρει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα, κυρίως συμμορίες από τα Βαλκάνια και τα πρώην κράτη της ΕΣΣΔ, εκμεταλλεύεται και την πολιτική κατάσταση της χώρας, δηλαδή την απουσία κράτους δικαίου και φυσικά την εκτεταμένη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού που επιτρέπει τις συναλλαγές με κρατικούς παράγοντες. Την ατιμωρησία, άλλωστε, προκρίνει ως παράγοντα αύξησης της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος και ο δημοσιογράφος Τιμούρ Σοϊκάν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια συνθήκη που σίγουρα επηρεάζει τις συμμορίες στην επιλογή της Τουρκίας ως έδρας των δραστηριοτήτων τους. Μάλιστα ο αρχινονός Σεντάτ Πεκέρ, παλιότερα ένθερμος υποστηρικτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναρτήσει βίντεο που αποδεικνύουν τις συναλλαγές των συμμοριών με κυβερνητικά στελέχη. Η έλλειψη δημοκρατίας, που επιτρέπει στους κακοποιούς να μη λογοδοτούν ενώπιον των δικαστηρίων, βοηθά το οργανωμένο έγκλημα να κάνει ό,τι θέλει, λειτουργώντας τελικά ως κράτος εν κράτει.

Προτάσεις

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Χανεφί Αβτζί, εκτιμά ότι η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα, ιδιαίτερα αν δεν αυστηροποιηθούν τα κριτήρια και οι έλεγχοι εισόδου στη χώρα και χορήγησης άδειας παραμονής.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εφόσον λάβουν ενεργό ρόλο οι κρατικές υπηρεσίες, παρακολουθώντας όσους θεωρούνται ύποπτοι για διασύνδεση με οργανώσεις της μαφίας και εφαρμόζοντας κάποια προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της δράσης τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρώην αξιωματούχος, οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιφορτιστεί με άλλες ευθύνες και ιδιαίτερα με θέματα που άπτονται της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, με αποτέλεσμα τα χέρια τους να είναι δεμένα όσον αφορά την αντιμετώπιση άλλων απειλών.

«Οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Θα έπρεπε όμως να επικεντρωθούν μόνο στην ασφάλεια της χώρας», καταλήγει ο Αβτζί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X