ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε. και Βρετανία επιταχύνουν προς την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Μετά την ενθαρρυντική επιτυχία του πλαισίου του Ουίνδσορ μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, οι συνομιλίες για την Ασφάλεια έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις συζητήσεις σχετικά με πιθανά βήματα προς στενότερη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την ενθαρρυντική επιτυχία του πλαισίου του Ουίνδσορ μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, το οποίο κατήργησε τις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία που ίσχυαν μετά το Brexit, οι συνομιλίες για την Ασφάλεια έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Θετική εξέλιξη η συμφωνία του Ουίνδσορ

Οι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει ανεπίσημες αλλά τακτικές συνομιλίες με στόχο τον καλύτερο συντονισμό σε τομείς όπως η αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι και ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψαν τη συμφωνία του Ουίνδσορ την Παρασκευή και υποσχέθηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω την «εξαιρετική συνεργασία» τους.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα διεξάγουν διάλογο «στους τομείς της Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Ευρώπης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών θεωρούσαν εδώ και καιρό τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας ως τους πιο βασικούς τομείς για στενότερη συνεργασία μετά το Brexit, αλλά η διαφωνία σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θεωρήθηκε μεγάλο εμπόδιο.

«Υπάρχει ενδιαφέρον … και ήμασταν πάντοτε ανοιχτοί σε αυτό», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε.. «Μην ξεχνάτε ότι εμείς ήμασταν αυτοί που δεν θέλαμε ποτέ να φύγουν και να διακοπεί η συνεργασία μας».

Στόχος η «σταδιακή» πρόοδος

Η Βρετανία είναι μία από τις δύο κορυφαίες αμυντικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, μαζί με τη Γαλλία, με παγκόσμια εμβέλεια και εξελιγμένες υπηρεσίες πληροφοριών. Η Βρετανία είναι επίσης το ηγετικό μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας JEF που αφορά τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες καθώς και την Ολλανδία.

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι συμμετείχε στο Φόρουμ Ασφάλειας και Άμυνας Schuman της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και είχε «παραγωγικές» διμερείς συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Ένωσης, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι συζητήσεις αποσκοπούν σε «σταδιακή» πρόοδο και όχι σε κάποια επίσημη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας, δήλωσαν όσοι γνωρίζουν για τις συνομιλίες, με τους αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικοί για πιθανές πολιτικές αντιδράσεις από ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των Βρυξελλών και του Λονδίνου στην ανάγκη για καλύτερο συντονισμό σε θέματα Ασφαλείας όσο και στον από κοινού σχεδιασμό της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο την κάλυψη της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης για παραγωγή όπλων.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Ο συντονισμός μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, κυρίως υπό την αιγίδα της G7, κατέστησε επίσης σαφές στους αξιωματούχους και των δύο πλευρών ότι οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών ήταν απαραίτητοι.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιθυμούν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, οι κοινές αμυντικές αποστολές και η πιθανή ανάπτυξη των δεσμών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε πέρυσι στον τομέα της «Στρατιωτικής Κινητικότητας» του σχεδίου Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Pesco) της Ε.Ε., μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση της μεταφοράς στρατιωτικών μέσων σε όλη την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία είναι ήδη μέλη.

«Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζουμε [την καλύτερη αμυντική συνεργασία Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου], είναι λογικό», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος από κράτος μέλος της Ε.Ε.. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά σε γενικές γραμμές, η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης είναι καλή για εμάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση