ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση ECFR: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν μάλιστα από την Ε.Ε. πιο σοβαρή κριτική για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Tην όλο και μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ευρώπη έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα δημοσκόπησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR). Σύμφωνα με αυτά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Τουρκία αποτελεί τον σημαντικότερο αντίπαλο της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι η Ρωσία ή η Κίνα. Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων Γάλλων και 52% των Γερμανών χαρακτήρισαν την Τουρκία «αντίπαλο» ή «ανταγωνίστρια» της Ευρώπης των «27». Την ίδια άποψη εξέφρασε επίσης το 45% των Ολλανδών, το 42% των Δανών και το 40% των Σουηδών. Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία και Γαλλία δήλωσε, πάντως, ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια ή αντίπαλος της Ε.Ε.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν από την Ε.Ε. να ασκεί πιο αυστηρή κριτική στην Τουρκία και την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες ευθύνονται. Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί, Δανοί, Πορτογάλοι και Αυστριακοί θα ήθελαν οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο. Αυτό δεν ισχύει, όμως, στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου η πλειονότητα εξέφρασε επιθυμία σύσφιγξης των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες διαπιστώνουν δυσλειτουργίες στην Ε.Ε., εκτιμούν ωστόσο ότι η Ενωση αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και άλλων κρίσεων. Παρά την εμφανή κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η πλειονότητα μοιράζεται την πεποίθηση για την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. Σε κάθε χώρα, εκτός Γαλλίας και Γερμανίας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε την αξία της στενότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας και την ανάγκη δημιουργίας ενιαίων μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. αποτελεί θετικό στοιχείο. Μόνη εξαίρεση οι Γάλλοι, καθώς οι περισσότεροι δήλωσαν «αδιάφοροι» για το γεγονός ότι η χώρα τους είναι μέλος της Ενωσης.

Στη Γαλλία, τέλος, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, ποσοστό 66% δήλωσε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας «νοσεί». Την ίδια γνώμη για την πολιτική σκηνή των χωρών τους έχουν οι περισσότεροι Ιταλοί (80%), Ισπανοί (80%), Βούλγαροι (63%), Πορτογάλοι (55%), Πολωνοί (60%) και Ούγγροι (54%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση