«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
22:12 - Ζελένσκι: Ζήτησε βοήθεια από τον Γκουτέρες για τη διάσωση των αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα βοήθεια από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη διάσωση των αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.
21:57 - Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν μη-στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία
«Μη-στρατιωτικοί στόχοι, μεταξύ αυτών σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και κόμβοι μεταφοράς συνέχισαν να πλήττονται, υποδηλώνοντας τη βούληση της Ρωσίας να στοχεύσει μη-στρατιωτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
21:52 - Ρωσία: Λέει πως θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την αποχώρηση των αμάχων από το Αζόφσταλ
Οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν πως πρόκειται να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους τις επόμενες ημέρες, στις 5, 6 και 7 Μαΐου, για την αποχώρηση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.
21:47 - Αναφορές για εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις
Οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς κατά σειράς ουκρανικών πόλεων. Υπάρχουν σχετικές αναφορές για εκρήξεις και πλήγματα σήμερα σε Ντνίπρο, Μικολάιβ, Ζαπορίζια, Κίεβο κ.ά.
21:41 - Αναφορές για εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο
Ο δήμαρχος του Ντνίπρο δήλωσε σήμερα πως τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το κέντρο της πόλης και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.
Άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για ρωσικά πλήγματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης.
21:31 - Βατικανό: «Ο πάπας είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα. Περιμένουμε την αντίδραση της Ρωσίας»
«Υπάρχει η διάθεση του πάπα να πάει στη Μόσχα, να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν. Περιμένουμε να αντιδράσουν και να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. «Δεν νομίζω ότι πέρα από αυτό, ο ποντίφικας μπορεί να λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία. Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.
20:53 - Αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια από τη Λευκορωσία – Έτοιμοι να αμυνθούν δηλώνουν οι Ουκρανοί
Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας προχώρησαν σήμερα στην αιφνιδιαστική έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων. Το Κίεβο διαμηνύει πως είναι έτοιμο να αμυνθεί εάν οι δυνάμεις της Λευκορωσίας επιχειρήσουν να συνδράμουν τις ρωσικές ενάντια στην Ουκρανία.
20:37 - Φόβοι για τις οικογένειες που παραμένουν παγιδευμένες στο Αζόφσταλ
Έπειτα από δύο μήνες σε ένα καταφύγιο, η Τετιάνα Τρότσακ που έχει εγκαταλείψει τη Μαριούπολη νιώθει τον ήλιο στο πρόσωπό της και κοιτάζει τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό την πρώτη μέρα της ελευθερίας της, σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters.
Αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τους 42 ανθρώπους που πιστεύει ότι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο που μοιράζονταν κάτω από τις πολιορκημένες χαλυβουργίες της Μαριούπολης.
Η 25χρονη, ο σύζυγός της και οι γονείς της ήταν μεταξύ των δεκάδων αμάχων που έφτασαν στην Ζαπορίζια μετά την εκκένωση από το εργοστάσιο, όπου άλλοι άμαχοι και οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης παραμένουν υπό πολιορκία.
Κρατώντας στο στήθος της τη σκυλίτσα της Νταίζη, η Τρότσακ κοίταξε γύρω της τον ήσυχο δρόμο με απορία. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε καεί άσχημα από τον ήλιο επειδή έχουμε τόσο λίγη βιταμίνη D», είπε μετά την πρώτη της μέρα πάνω από το έδαφος.
«Ανησυχώ τρομερά για τους πολίτες και τους τραυματίες στρατιώτες που είναι ακόμα εκεί», πρόσθεσε.
Από τα 56 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, η Τρότσακ γνωρίζει μόνο 14 που μπόρεσαν να φύγουν μέχρι στιγμής.
Οι αρχές της πόλης λένε ότι περίπου 200 άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα.
20:11 - Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο του εργοστασίου Αζόφσταλ
Την πληροφορία επιβεβαίωσε σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε επαφή με τους μαχητές που βρίσκονται εντός του χώρου του αχανούς εργοστασίου. Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι είχε χαθεί η επικοινωνία.
It is true that Russian forces have entered the Azovstal premises.
— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) May 4, 2022
The Mariupol garrison is repelling attacks, comms have been restored.
20:04 - Η Γέλεν τονίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους τους για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ενδέχεται να λάβουν «πρόσθετα μέτρα» για να πιέσουν τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.
Μιλώντας σε συνέδριο της Wall Street Journal, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι επιπρόσθετα μέτρα είναι πιθανά «αν η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
20:01 - Ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τα μέλη της G7 την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες των χωρών της G7 την πιθανή επιβολή «πρόσθετων» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε πρόσθετες κυρώσεις», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτήν την εβδομάδα για το τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, που περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
19:22 - Η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με βαρύ οπλισμό
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετης ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, ακολουθώντας τα βήματα της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Βελγίου.
Η δήλωση του ολλανδού πρωθυπουργού έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας ο Ρούτε επαίνεσε τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας στη μάχη κατά τη Ρωσίας για την περιοχή του Ντονμπάς.
«Η Ολλανδία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας της, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», έγραψε ο Μαρκ Ρούτε.
18:54 - Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της ΕΕ για την απαγόρευση του πετρελαίου
Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας. Ο Ζόλταν Κόβατς τόνισε ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη και θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία».
Τα σχόλιά του θέτουν την πρόταση της Κομισιόν υπό αμφισβήτηση καθώς τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
18:31 - Σχεδόν 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης
Ο βομβαρδισμός της 16ης Μαρτίου σε θέατρο της Μαριούπολης ήταν η πιο θανατηφόρα γνωστή επίθεση εναντίον αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας - και ωστόσο ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σημειώνει το SkyNews.
Οι ουκρανικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες εκτιμούν ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή, η οποία κατέστρεψε το κτίριο και άφησε ανθρώπους παγιδευμένους στο καταφύγιο βομβών από κάτω. Μια έρευνα του Associated Press δείχνει τώρα ότι περίπου 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.
Η έρευνα prox;vrhse σε συνεντεύξεις με 23 επιζώντες, διασώστες και ανθρώπους εξοικειωμένους με το καταφύγιο, κατόψεις του θεάτρου, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από εκείνη την ημέρα.
Μάρτυρες και επιζώντες περπάτησαν τους δημοσιογράφους μέσα από το κτήριο σχεδόν σε μια τρισδιάστατη κάτοψη, περιγράφοντας όπου οι άνθρωποι βρίσκονταν καταφύγιο δωμάτιο προς δωμάτιο.
Η Oksana Syomina βρισκόταν στο υπόγειο με τον σύζυγό της τη στιγμή της επίθεσης και είπε ότι έπρεπε να περάσουν πάνω από πτώματα καθώς τράπηκαν σε φυγή. «Όλοι οι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια, γιατί τα ερείπια είναι ακόμα εκεί – κανείς δεν τα έσκαψε», είπε κλαίγοντας. «Αυτός είναι ένας μεγάλος ομαδικός τάφος».
Άμεσοι μάρτυρες είπαν ότι υπήρχε περίπου ένα άτομο για κάθε τρία τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου στα δωμάτια και τους διαδρόμους. Είπαν ότι πάνω από 100 άτομα βρίσκονταν γύρω από την κουζίνα τη στιγμή της επίθεσης και ότι όλοι πέθαναν.
Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες είπαν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή και κανείς, συμπεριλαμβανομένων των διασωστών, δεν είδε περισσότερους από 200 ανθρώπους να εξέρχονται ζωντανοί.
18:25 - Γερμανία: Ο Σολτς περιμένει από την ουκρανική πλευρά υποχωρήσεις στο θέμα του ομοσπονδιακού προέδρου
Ο καγκελάριος Σολτς ζήτησε από την ουκρανική πλευρά «να συνεισφέρει στη συζήτηση» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για ενδεχόμενη επίσκεψη του ιδίου στο Κίεβο.
Πιστεύω ότι «είναι σκόπιμο η Ουκρανία να συνεισφέρει τώρα στις συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται διμερείς συνομιλίες για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά, ο καγκελάριος δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά της Ουκρανίας, διότι, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η θέση του απηχεί και την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών. «Συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Και αυτό εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξακολουθεί να μη σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι διατηρεί πολύ στενή επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.
17:38 - Σφοδρές μάχες στο Αζόφσταλ, έχει χαθεί η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές
«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.
«Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.
«Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης (και) η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση καθώς και «πλοία που προσέγγισαν» στις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας.
«Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».
Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν». «Υπάρχουν εκεί περισσότερα από 30», είπε.
Ουκρανός διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται τη χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι Ρώσοι εξαπέλυσαν «ισχυρή επίθεση» στις εγκαταστάσεις, όμως το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα την πληροφορία αυτή.
«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».
17:25 - Επικρίσεις σε Πάπα Φραγκίσκο
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τον Πάπα Φραγκίσκο, λέγοντας ότι ο Πάπας παρερμήνευσε την τελευταία συνομιλία που είχε με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.
17:00 - Reuters: Στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ε.Ε. ο Πατριάρχης Κύριλλος
16:57 - Γερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να αναβάλει επίσκεψη στο Κίεβο
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιβεβαίωσε την επιθυμία της να ταξιδέψει στο Κίεβο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον αρχικό προγραμματισμό της, λόγω του αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από την ουκρανική πλευρά.
«Τέτοια ταξίδια προετοιμάζονται προσεκτικά, δεν είναι τουριστικά ταξίδια», δήλωσε, αφήνοντας αιχμή για την χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο καγκελάριος «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες επιτόπου».
Έπρεπε ωστόσο να αναδιοργανώσουμε λίγο αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε η Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο ζήτημα του αποκλεισμού του προέδρου Σταϊνμάιερ. «Σε μια τέτοια κατάσταση, έχει κανείς μεγάλη ευθύνη σχετικά με το πώς θα υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.
16:24 - Η ΕΕ θέλει να αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από το SWIFT και να απαγορεύσει τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς
Εκτός από την πρόταση απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει πολλά άλλα μέτρα κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε μια σειρά από tweets, είπε ότι το μπλοκ σχεδιάζει να:
1. Καταγράψει άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα της Ουκρανίας
2. Αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank και δύο άλλες εταιρείες από το σύστημα SWIFT, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
3. Απαγορεύσει τρεις ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από τα ευρωπαϊκά ραδιοκύματα επειδή «ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν».
«Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για τη βάναυση επιθετικότητά του», είπε η Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Είναι το διεθνές δίκαιο που μετράει και όχι το δίκαιο της ισχύος».
Όσον αφορά την απαγόρευση του πετρελαίου, αναγνώρισε τις προκλήσεις για τη μετάβαση από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλώς να δουλέψουμε γι' αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας».
«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Ωστόσο, πρέπει να ανοικοδομηθούν τόσα πολλά. Γι' αυτό προτείνω να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης για τους Ουκρανούς φίλους μας. Αυτό το πακέτο θα πρέπει να φέρει τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», τόνισε.