ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

COP28: Κυρίως μενού με ορυκτά καύσιμα

Παγκόσμιο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης ανακοίνωσε στην COP28 ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι

Kathimerini.gr

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Υστερα από ημέρες συνομιλιών, οι διαπραγματευτές στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα εστίασαν χθες στο πιο δύσκολο πρόβλημα στην ατζέντα, τη διαχείριση των ορυκτών καυσίμων, κύρια αιτία υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την ώρα όμως που επιστήμονες και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών περιέγραφαν με λεπτομέρειες πως ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείψει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, οι οικοδεσπότες της συνόδου εγκαινίαζαν την «ημέρα ενεργειακής μετάβασης», με ομιλητές δύο στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών. Οι διαπραγματευτές εκπόνησαν νέο σχέδιο, την παγκόσμια καταγραφή, έκτασης 24 σελίδων, η ασάφεια του οποίου όμως δεν δημιουργεί αισιοδοξία για ομόφωνη υιοθέτησή του. «Το σχέδιο είναι πλήρες και προσφέρει καλή βάση για μελλοντική πρόοδο. Οι συζητήσεις για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων θα είναι εντατικές», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της COP28, Αντνάν Αμίν.

Ο κλιματολόγος Μπιλ Χέαρ, επικεφαλής της Climate Analytics, εξηγεί ότι κεντρικό θέμα της συνόδου είναι «η τελική λήψη αποφάσεων για τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Εφόσον δεν το κάνουμε, αμφιβάλλω ότι θα δούμε βελτίωση στη θερμοκρασία».

Το σχέδιο για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων περιέχει τη λιγότερο αυστηρή επιλογή της «σταδιακής εγκατάλειψης της ανεξέλεγκτης εξόρυξης γαιάνθρακα», αλλά και την απλή, αλλά ουσιαστική, «συντεταγμένη και δίκαιη υπαναχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα».

«Η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να περιέχει εξαιρέσεις. Στη σύνοδο αυτή προτείνονται πολλά νομικά παραθυράκια για τη χρονική παράταση της ζωής των ορυκτών καυσίμων. Μία από τις προτάσεις αυτές αφορά τη συνέχιση χρήσης των καυσίμων αυτών, εφόσον οι εκπομπές τους αποθηκεύονται, τεχνολογία η οποία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική», λέει ο Νίκλας Χόνε του Νέου Κλιματικού Ινστιτούτου.

Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι, Adnoc, με επικεφαλής τον πρόεδρο της COP28, σουλτάνο Αχμετ αλ Τζαμπέρ, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης το βράδυ της Δευτέρας στο περιθώριο της συνόδου με την κρατική εταιρεία μεταλλευμάτων του Μαρόκου, OCP.

Παγκόσμιο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, από το βήμα της κλιματικής συνόδου στο Ντουμπάι. Ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για το μέλλον του πλανήτη. Στο σχέδιο συμμετέχουν 35 χώρες, με έμφαση στην έρευνα και τις υποδομές. «Η σύντηξη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον κόσμο μας», είπε ο Κέρι. Η σύντηξη, πηγή ενέργειας του ήλιου και των άστρων, μπορεί να αναπαραχθεί σε συνθήκες εργαστηρίου με θερμότητα και πίεση και με τη χρήση λέιζερ ή μαγνητών. Δύο άτομα φωτός θα μπορέσουν έτσι να συμπτυχθούν σε ένα πυκνότερο, απελευθερώνοντας μεγάλο φορτίο ενέργειας. Παρότι η νέα τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, η σύντηξη μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αξιόπιστη από την πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν παράγει βλαβερά απόβλητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X