ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρυξέλλες: Εξάμηνη προθεσμία σε Γερμανία και Τουρκία για να λύσουν τη διαφορά περί ντονέρ

Οι πωλήσεις ντονέρ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, και μόνο στη Γερμανία 2,3 δισ. ευρώ

Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει καθεστώς προστασίας για το ντονέρ κεμπάμπ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η συνταγή για το δημοφιλές πιάτο στη Γερμανία έχει γίνει πολύ διαφορετική από την παραδοσιακή εκδοχή. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία έξι μηνών σε Βερολίνο και Αγκυρα για να καταλήξουν σε συμβιβασμό, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό Economist.

Το ντονέρ εμφανίστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν να φτάνουν στη Γερμανία οι πρώτοι Τούρκοι εργάτες. Η κλασική συνταγή που θέλει να προστατεύσει η Τουρκία περιλαμβάνει ρύζι, ντομάτες, καυτερές πιπεριές και μερικές φορές επεξεργασμένο τυρί. Κατά κανόνα, αυτή η γέμιση σερβίρεται σε πίτα.

Κερδίζοντας δημοτικότητα στην Ευρώπη, το ντονέρ περιλαμβάνει συνήθως λάχανο και μαρούλι. Η γέμιση ολοκληρώνεται με σάλτσες, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου, και τυλίγεται σε πίτα, ένα παραδοσιακό ψωμί της Μέσης Ανατολής.

Το έγκυρο περιοδικό εκτιμά ότι οι Τούρκοι σεφ «προτιμούν να ρίχνονται στα μαχαίρια τους παρά να χρησιμοποιούν σάλτσα σκόρδου», κάτι παρεμφερές με το τζατζίκι. Αυτή η διαφορά στη συνταγή ανάγκασε την Τουρκία να αναζητήσει την υποστήριξη της Ε.Ε. για την προστασία της παραδοσιακής μεθόδου παρασκευής της λιχουδιάς αυτής.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι τουρκικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν τη χρήση μόνο δύο ειδών κρέατος – μοσχάρι και κοτόπουλο. Η μέθοδος μαριναρίσματος και κοπής κρέατος μπορεί επίσης να προστατεύεται από τους κανόνες της Ε.Ε.

Οι πωλήσεις ντονέρ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, και μόνο στη Γερμανία 2,3 δισ. ευρώ.

Πού συμφωνούν

Εκεί που Τούρκοι και Γερμανοί μπορούν να συμφωνήσουν ότι η τιμή του πιάτου έχει γίνει πολύ υψηλή – και στις δύο χώρες το μέσο κόστος του έχει ήδη φτάσει τα 10 ευρώ ανά μερίδα.

Η προστασία των παραδοσιακών πιάτων και συνταγών στην Ευρώπη πραγματοποιείται στο πλαίσιο νομικών διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της προστατευόμενης ονομασίας τόπου, της γεωγραφικής ένδειξης και της εγγύησης της παραδοσιακότητας.

Η Τουρκία μπορεί να ζητήσει από την Ε.Ε. καθεστώς προστασίας για παραδοσιακά πιάτα, παρόλο που δεν είναι μέλος της κοινότητας. Συγκεκριμένα, ο τουρκικός μπακλαβάς έχει ήδη καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας στην Ενωση.

Πηγή: The Economist, TASS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση