ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Τα «απόνερα» των επεισοδίων πιέζουν τον Κιρ Στάρμερ

Αν επιθυμεί την πολιτική του επιβίωση, πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής σε φτωχές περιοχές, όπου έχουν βρει καταφύγιο η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία

Kathimerini.gr

Αν και τα βίαια επεισόδια των περασμένων ημερών έχουν πλέον περιοριστεί, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πως η Βρετανία ζει ημέρες πολιτικής ηρεμίας.

Ο προσφάτως εκλεγείς πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επέλεξε να ακολουθήσει μια σκληρή στάση απέναντι στους ταραξίες, που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τον χώρο της άκρας Δεξιάς και από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Η κίνησή του αυτή φαίνεται πως χαίρει θετικής υποδοχής από ορισμένους Βρετανούς.

Οι πολίτες όμως που θεωρούν όσους συμμετείχαν στα επεισόδια «παραβατικούς αλήτες» είναι συχνά οι ίδιοι που ζητούν τον άμεσο περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η πρώτη σοβαρή κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Στάρμερ τον φέρνει έτσι βιαστικά αντιμέτωπο με δύο μεγάλες μερίδες των Βρετανών και των Βρετανίδων: εκείνων που δεν τον ψήφισαν θεωρώντας τον υπερβολικά μετριοπαθή κι εκείνων που τον ψήφισαν, αλλά απαιτούν να δουν σύντομα να εφαρμόζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

Οπως σχολιάζουν πολλοί αναλυτές, αν ο Στάρμερ επιθυμεί την πολιτική του επιβίωση πρέπει να μεριμνήσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στις φτωχές περιοχές της Αγγλίας, στις οποίες έχουν βρει καταφύγιο η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία.

Βεβαίως, αυτό δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα. «Είχαμε την Ακροδεξιά στις ζωές μας και σε εποχές οικονομικής άνθησης και σε εποχές κρίσης», δηλώνει η Κλερ Αϊνσλεϊ, που εργάζεται στο βρετανικό Ινστιτούτο Προοδευτικής Πολιτικής. «Είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους σε καλύτερες οικονομικές περιόδους, δηλαδή σε εποχές που οι άνθρωποι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αισθάνονται μέρη ενός συστήματος που λειτουργεί. Τα επεισόδια δεν μας μαθαίνουν κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη, απλώς μας δείχνουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση».

Τα βρετανικά δικαστήρια πάντως έκαναν «υπερωρίες» τις τελευταίες ημέρες, καθώς περισσότεροι από 900 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια και αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για φθορές και απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, μέχρι χθες είχαν αποδοθεί ποινές σε 466 άτομα, πολλά από τα οποία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Ο νεότερος συλληφθείς είναι ένα αγόρι 12 ετών που παραδέχθηκε ότι έριξε «ρουκέτα» σε αστυνομικό τμήμα του Μάντσεστερ.

Υπενθυμίζεται πως οι ρατσιστικές διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά το κύμα εμπρηστικών, ψευδών και παραπλανητικών μηνυμάτων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γύρω από την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας τριών μικρών κοριτσιών σε μάθημα χορού στις 29 Ιουλίου, στο Σάουθπορτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση