ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Blame game εντός της Ρωσίας για τα «λάθη» στον πόλεμο

«Ρήγματα» ακόμη και σε επίπεδο ηγεσίας. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω

Όταν τα πράγματα δεν προχωρούν επί του πεδίου όπως ήταν προγραμματισμένο, τότε ξεκινούν η γκρίνια και οι αλληλοκατηγορίες.

Η ίδια η ρωσική ηγεσία μπορεί να έχει κατ’ επανάληψη τις περασμένες εβδομάδες υποστηρίξει δημοσίως πως όλα κινούνται βάσει σχεδίου στην Ουκρανία, πλην όμως κανείς δεν την πιστεύει.

Σχεδόν ένας μήνας έχει πια περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, αν και «πληγωμένες» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, παραμένουν ακόμη απόρθητες.

Οι Ρώσοι εισβολείς δεν προελαύνουν, λοιπόν, με τον ρυθμό και με τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν. Αντιθέτως, βρίσκουν εμπόδια, συναντούν αντιστάσεις και μετρούν απώλειες. Ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες υπολογίζονται πια σε χιλιάδες.

Ανθρώπινες απώλειες

Μεταξύ των νεκρών, λέγεται μάλιστα πως υπάρχουν και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματικοί. Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής έχουν πέσει νεκροί στον πόλεμο τουλάχιστον έξι Ρώσοι στρατηγοί. Η ρωσική πλευρά, από την άλλη, δεν επιβεβαιώνει, αλλά αναγνωρίζει επισήμως μια-δυο απώλειες στρατηγών-διοικητών και αρκετές εκατοντάδες απώλειες Ρώσων στρατιωτών. Εάν πίσω στις αρχές Μαρτίου οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες ήταν σχεδόν 500, όπως παραδεχόταν τότε το ρωσικού υπουργείο Άμυνας, τότε εκείνοι τώρα θα πρέπει να έχουν πια εάν όχι πολλαπλασιαστεί τότε οπωσδήποτε αυξηθεί σημαντικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και παρά την (φαινομενικά) απόλυτη κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό, δεν μπορεί βέβαια παρά να ξεκινήσει κάποια στιγμή εντός της Ρωσίας και το blame game της επίρριψης ευθυνών. Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό το blame game έχει μάλιστα ήδη ξεκινήσει.

Ευθύνες

Τις πταίει που η ρωσική εισβολή σε μια χώρα γειτονική και εκτός-ΝΑΤΟ όπως είναι η Ουκρανία δεν αποδείχθηκε περίπατος για τις ρωσικές δυνάμεις;

Υπενθυμίζεται πως ήδη πριν από την έναρξη του πολέμου, τον περασμένο Ιανουάριο, ένας 78χρονος απόστρατος Ρώσος αξιωματικός, ο Leonid Ivashov, είχε αποκηρύξει ως άσκοπη και εξαιρετικά επικίνδυνη μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε ακόμη, ωστόσο, εντός της Ρωσίας η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν πως δεν επρόκειτο να γίνει πόλεμος και πως εάν τελικώς ξεκινήσει κάποια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκείνη θα είναι περιορισμένη.

Σχεδόν ένα μήνα έπειτα από την έναρξη του πολέμου, και κρίνοντας από τη μέχρι τώρα έκβαση των μαχών, στη Ρωσία έχουν αρχίσει να εγείρονται αμφιβολίες και ερωτήματα: αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, και την αξιοπιστία της πληροφόρησης που αυτή η ηγεσία λαμβάνει.

Σύμφωνα με τους NY Times, η κατάσταση έτσι όπως έχει εξελιχθεί προδίδει και κάποιες από τις αδυναμίες του αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης υπό τον Πούτιν, ενός μοντέλου στο πλαίσιο του οποίου «αξιωματούχοι και στρατιωτικοί έχουν μικρά περιθώρια να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις και να προσαρμοστούν στις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο».

Αλληλοκατηγορίες

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το blame game έχει ήδη ξεκινήσει πια μεταξύ των υποστηρικτών του πολέμου πίσω στη Ρωσία, όπως σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την περίπτωση του Igor Girkin, πρώην αξιωματικού της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών F.S.B και πρώην «υπουργού Άμυνας» των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος παρουσιάζεται να λέει σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα ότι η Ρωσία έκανε μια «καταστροφικά εσφαλμένη εκτίμηση» των δυνάμεων της Ουκρανίας. «Ο εχθρός υποτιμήθηκε από κάθε άποψη», δήλωσε ο κ. Girkin.

«Υπήρχε πιθανώς η ελπίδα ότι δεν θα αντιστέκονταν τόσο έντονα… ότι θα ήταν πιο λογικοί», σχολίασε, από την πλευρά του, ο απόστρατος Ρώσος αντιστράτηγος, Yevgeny Buzhinsky, που εμφανίζεται και στη ρωσική τηλεόραση ως σχολιαστής, αναφερόμενος στους Ουκρανούς.

«Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως τίποτα δεν πάει βάσει σχεδίου. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο σοβιετικός και ο ρωσικός στρατός είδαν τα τελευταία φορά τόσο μεγάλες απώλειες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», παρουσιάζεται να υποστηρίζει, από την πλευρά, ο Ρώσος αμυντικός αναλυτής Pavel Luzin, ενώ σύμφωνα με τον συγγραφέα Andrei Soldatov που θεωρείται ειδικός στα της Ρωσίας, υπάρχουν επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της οργής του Πούτιν επειδή τα πράγματα στην Ουκρανία δεν κύλησαν όπως του είχαν πει ότι θα κυλήσουν.

Σημειωτέων πως ακόμη και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού που ήταν κοντά στον ίδιο τον Πούτιν, και είχε παρουσιαστεί μάλιστα και ως πιθανός διάδοχός του στην ηγεσία της Ρωσίας, παρουσιάζεται πλέον να έχει χάσει έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο Σοϊγκού εμφανίστηκε δημοσίως να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Πούτιν ήταν πίσω στις… 27 Φεβρουαρίου.

Ρωγμές

Οι αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία άρχισαν να δημιουργούν ρωγμές στη ρωσική ηγεσία, σύμφωνα με τον Andrei Soldatov.

Το ερώτημα είναι πια, σύμφωνα με τους NY Times, εάν θα μπορούσαν οι βαριές απώλειες και το κόστος των δυτικών κυρώσεων να αναγκάσουν τον Πούτιν να αποδεχθεί κάποιου είδους συμβιβασμό και να τερματίσει τον πόλεμο.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα όποια στρατιωτικά πισωγυρίσματα δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να συνεχίσει έναν πόλεμο τον οποίο πλέον ο ίδιος παρουσιάζει ως «υπαρξιακό» για τη Ρωσία και ως δυνητικά μακροχρόνιο.

«Η ρωσική ηγεσία δεν μπορεί να χάσει», δηλώνει από την πλευρά του ο Andrei Kortunov, γενικός διευθυντής του Russian International Affairs Council (RIAC). «Ό,τι κι αν γίνει, θα χρειαστεί να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με κάποιου είδους νίκη», συνεχίζει.

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση