Kathimerini.gr
Δεν πέρασε αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το σχέδιο έλαβε τρεις ψήφους υπέρ, τρεις κατά ενώ ένα μέλος του Συμβουλίου απείχε.
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που συνέδεε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, έλαβε τον λόγο μετά την ψηφοφορία, σχολιάζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ ενός ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή θα προτιμούσαν να δουν τις ΗΠΑ να αποτυγχάνουν.
«Για άλλη μια φορά η Ρωσία βάζει την πολιτική πάνω από την πρόοδο».
Η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Ντέιμ Μπάρμπαρα Γούντραντ δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» από το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν υποστήριξαν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος.
Οπως τόνισε το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ μιας «άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός», με στόχο την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και την αποφυγή μιας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Πρόσθεσε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι δύναται» για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεση παύση των εχθροπραξιών για να αποσταλεί η απαραίτητη στον θύλακα.
Το σκεπτικό της Ρωσίας
Επικριτές του σχεδίου, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, υποστήριζαν ότι στο κείμενο δεν γινόταν ρητή αναφορά σε «κάλεσμα» για κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας πως η διατύπωση υπονοούσε πως η κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από την απελευθέρωση των ομήρων.
Τι μέλλει γεννέσθαι
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, είχε δηλώσει πριν την ψηφοφορία, πως στο ενδεχόμενο απόρριψης του αμερικανικού σχεδίου, ένα εναλλακτικό σχέδιο που υποστηρίζουν τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός κατά το Ραμαζάνι «θα τεθεί στο τραπέζι» και σε ψηφοφορία.
Αναλυτές και διπλωμάτες σχολίαζαν ότι, σε κάθε περίπτωση, η εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί μέσω άμεσων ή έμμεσων διαπραγματεύσεων και όχι μέσω ψηφισμάτων στον ΟΗΕ.
«Τόσο ο Νετανιάχου όσο και η Χαμάς φαίνεται να επιδιώκουν να παρατείνουν τον πόλεμο», σχολίασε από την πλευρά του ο αναλυτής της Jewish News, Τζόταμ Κονφίνο, σε συνέντευξή του στο BBC. «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ η Χαμάς ελπίζει ότι η διεθνής υποστήριξη προς το Ισραήλ σταδιακά θα εξασθενίσει περισσότερο, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τη χώρα να σταματήσει τον πόλεμο».