ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τον Πούτιν στον Μπολσονάρο: Οι ηγέτες που γαντζώνονται στην καρέκλα της εξουσίας

Άλλοι, όπως ο Τραμπ, ο Τζόνσον και ο Μπερλουσκόνι, επιχειρούν τη μεγάλη επιστροφή

ΠΗΓΗ: CNN

Δεν είναι όλοι σαν τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, που ήξερε πότε έπρεπε να παραδώσει την εξουσία. Πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να φύγουν από τον… θρόνο και σίγουρα θα έπρεπε να πάρουν λίγη από την ταπεινότητα του πρώτου Αμερικανού προέδρου.

Όπως σχολιάζει το CNN, το φαινόμενο αυτό υπήρχε πάντα, αλλά μοιάζει να διογκώνεται εσχάτως. Κάποιοι δεν έχουν την παραμικρή επιθυμία να παραιτηθούν, ενώ άλλοι παλεύουν απελπισμένα να ανακτήσουν την εξουσία που παλαιότερα είχαν. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι μια ακινησία σε αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, και πισωγυρίσματα σε δημοκρατικά έθνη όπου πρώην ηγέτες φαίνεται να βάζουν τον ναρκισισμό τους πάνω από το εθνικό συμφέρον.

«Μάλλον θα πρέπει να το ξανακάνω», είπε ο πρώην πρόεδρος των Ντόναλντ Τραμπ στους υποστηρικτές που ετοιμάζονται για δεύτερη θητεία του τέως ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Μπόρις Τζόνσον (κάποτε αναφερόμενος ως «Βρετανός Τραμπ») μόλις έκανε τη δική του προσπάθεια επιστροφής και απέτυχε —αν και όποιος πιστεύει ότι έχει παραιτηθεί από το να μιμηθεί τον ήρωά του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος επέστρεψε ως πρωθυπουργός έξι χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές του 1945, κάνει σίγουρα λάθος.

Η δημοκρατία κρέμεται από μια κλωστή στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην αποδεχθεί την ήττα στην προσπάθειά του για δεύτερη θητεία στον δεύτερο γύρο του Σαββατοκύριακου.

Ο αντίπαλός του είναι ένας άλλος επιστρέφων: Ο Λουίζ Ινάσιο ντα Σίλβα, ο πρώην δύο φορές πρόεδρος, γνωστός ως «Λούλα», του οποίου η επιστροφή στο προσκήνιο πέρασε και μέσω μιας καταδίκης σε φυλάκιση (η οποία ακυρώθηκε αργότερα).

Μερικοί από όσους γαντζώνονται ή επιστρέφουν στην εξουσία βρίσκονται στην παγκόσμια σκηνή από τη δεκαετία του 1990. Στην Ιταλία, ο τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στο κοινοβούλιο ύστερα από ένα σκάνδαλο φορολογικής απάτης, αν και η προσπάθειά του να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στις συνομιλίες για τον συνασπισμό διαλύθηκε αφού καυχήθηκε για τους δεσμούς του με τον παλιό φίλο του Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένας άλλος επιρρεπής σε σκάνδαλο ηγέτης που προσπαθεί να ανακτήσει τις δόξες του παρελθόντος είναι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τόσο καιρό που τον ονόμασαν «Βασιλιά Μπίμπι». Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών στο Ισραήλ την προσεχή Τρίτη.

Φυσικά, πάντα θα υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση για επιστροφή στην εξουσία: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία από τις 31 Δεκεμβρίου 1999 — αν και χρειάστηκε να κάνει ένα κόλπο με το οποίο «αυτοϋποβιβάστηκε» στην πρωθυπουργία για αρκετά χρόνια ως… η εξουσία πίσω από τον θρόνο, πριν επιστρέψει ως πρόεδρος. Τώρα έχει φροντίσει να έχει συνταγματικό δικαίωμα στην εξουσία έως το… 2036. Και στην Κίνα, ο Σι Τζινπίνγκ μόλις εδραίωσε μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

Εξαντλημένος μετά από δύο θητείες και απογοητευμένος από την πικρή, κομματική πολιτική, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον απέρριψε την προοπτική τρίτης θητείας στην εξουσία στις νεογέννητες τότε ΗΠΑ το 1796. Είπε στους Αμερικανούς ότι ήταν «πεπεισμένος, όποια αντίληψη και αν έχετε για τις υπηρεσίες μου, ότι στις παρούσες συνθήκες της χώρας μας δεν θα αποδοκιμάσετε την αποφασιστικότητά μου να αποσυρθώ».

Αυτά δεν είναι λόγια που ακούει κανείς συχνά αυτές τις μέρες, επισημαίνει το CNN, που αποφεύγει πάντως να κάνει αναφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγεμόνα της Τουρκίας από το 2001.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση