ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχούν για επέκταση του πολέμου οι ΗΠΑ

Περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της δολοφονίας Αρούρι και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ιράν

Reuters, A.P.

Την τέταρτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ξεκίνησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Βασικός στόχος του είναι η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων επέκτασης του πολέμου σε νέα μέτωπα, ενδεχόμενο που ενισχύθηκε απότομα ύστερα από τη δολοφονία ανώτατου ηγετικού στελέχους της Χαμάς στη Βηρυτό την Τρίτη και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν την Τετάρτη.

Ο πιο άμεσος κίνδυνος εστιάζεται στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, εν αναμονή απαντητικών πληγμάτων της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του Σαλέχ Αρούρι, υπαρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Ο Αρούρι εκτελέστηκε από drone σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τη φιλοϊρανική οργάνωση. Σε ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα τόνισε ότι η δολοφονία του Αρούρι δεν θα μείνει ατιμώρητη, ενώ σήμερα αναμένεται νέα ομιλία του, γεγονός εντελώς ασυνήθιστο για έναν ηγέτη εξαιρετικά φειδωλό σε δημόσιες εμφανίσεις.

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Αν και το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πλήγμα ήταν ισραηλινό. «Παραμένουμε εξαιρετικά ανήσυχοι, όπως υπήρξαμε από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, αναφορικά με τον κίνδυνο να επεκταθεί σε άλλα μέτωπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε χθες ότι τέσσερις μαχητές του σκοτώθηκαν στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό, που ανέβασαν σε 129 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις του, ενώ το Ισραήλ έχει χάσει εννέα στρατιώτες στο βόρειο μέτωπο. Την ίδια ώρα, αμερικανικά drones σκότωσαν στην ανατολική Βαγδάτη ηγέτη φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής, η οποία είχε επιτεθεί εναντίον αμερικανικών στόχων.

Στο Ιράν, οι δίδυμες εκρήξεις της Τετάρτης στην πόλη Κερμάν, που προκάλεσαν περίπου 100 νεκρούς, ήταν η πιο φονική επίθεση στο έδαφος της χώρας από την επανάσταση του 1979. Ο Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ισραήλ, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιθανολογούσαν ότι επρόκειτο για επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους, σενάριο που επιβεβαιώθηκε τελικά με την ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση στην πλατφόρμα Telegram αργά χθες το βράδυ.

Τους κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης ενισχύουν και οι επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, εναντίον πλοίων που πλέουν προς το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις, κάτι που είχε πράξει νωρίτερα και ο διεθνής συνασπισμός υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε τη δυνατότητα του Ισραήλ να εξαλείψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς από τα παλαιστινιακά εδάφη. «Μπορεί κανείς να υποβαθμίσει τις δυνατότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης να εκπαιδεύεται και να πραγματοποιεί επιθέσεις… αλλά μπορεί άραγε να εξαλείψει μια ιδεολογία; Οχι. Είναι πιθανό να αφανιστεί η οργάνωση; Πιθανόν όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, για να προσθέσει: «Επομένως… ίσως θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι της Χαμάς εκεί γύρω, αφού τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση. Η Χαμάς εξακολουθεί να έχει σοβαρή ισχύ εντός της Γάζας».

Σκόνη και αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα μετά τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού εναντίον στόχων στον Λίβανο, στα σύνορα των δύο χωρών. Η διμερής ένταση έχει κλιμακωθεί, ενώ ο κίνδυνος περιφερειακής διεύρυνσης της σύγκρουσης έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ. [EPA / ATEF SAFADI ]

Στην Πόλη έχει έδρα ο CEO της Χαμάς

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο 55χρονος Ζαχέρ Τζαμπαρίν θεωρείται ο άτυπος «διευθύνων σύμβουλος» της Χαμάς, διαχειριζόμενος τη στενή οικονομική σχέση μεταξύ Ιράν και Γάζας, όντας παράλληλα αρμόδιος για τη χρηματοδότηση της Λωρίδας. Τη δεκαετία του 1980, όταν ο Τζαμπαρίν ήταν επικεφαλής πυρήνα της Χαμάς, αναγκαζόταν να δανείζεται χρήματα από τη μητέρα του προκειμένου να αγοράζει όπλα για τον αγώνα. Σήμερα διαχειρίζεται όμιλο εταιρειών, που αποδίδουν εισοδήματα στη Χαμάς και επιβλέπει δίκτυο ιδιωτών δωρητών και επιχειρηματιών, πρόθυμων να επενδύσουν στην ισλαμική οργάνωση.

Ο Τζαμπαρίν, τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες θεωρούν υπεύθυνο για την αγορά του οπλισμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, συνεργάσθηκε στενά με τον Σαλέχ αλ Αρούρι, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τρίτη σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Οι δυο τους βοήθησαν στην ίδρυση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, ενώ βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με την Τεχεράνη. Η ικανότητα του CEO της Χαμάς να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, του επέτρεψε να δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία, στον Λίβανο, στα Εμιράτα, στο Σουδάν και πιο πρόσφατα στην Τουρκία.

Υπό τη διοίκηση του Τζαμπαρίν, η οικονομική υπηρεσία της Χαμάς εγκαταστάθηκε σε πολυτελή γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, αποκτώντας μετοχές σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις, εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο.

Την τουρκική κατασκευαστική Trend GYO απέκτησε έτσι το 2022 «αχυράνθρωπος», εξαγοράζοντας με κεφάλαια της Χαμάς 75% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το τουρκικό κράτος δεν θεωρεί ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ δέχεται την παρουσία γραφείου της σε τουρκικό έδαφος.

Η Αγκυρα επιμένει ότι τουρκικές επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτούν τις πολεμικές επιχειρήσεις της Χαμάς. Ο Τζαμπαρίν έχει οικοδομήσει σχέσεις με το στενό κύκλο του προέδρου Ερντογάν, ενώ έχει βοηθήσει στη διατήρηση της σχέσης μεταξύ της σιιτικής Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X