Kathimerini.gr
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας στην αμερικανική οικονομία, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες δέσμη μέτρων αξίας άνω του ενός τρισ. δολ. Μεταξύ άλλων η δέσμη μέτρων προβλέπει την αποστολή επιταγής αξίας τουλάχιστον 1.000 δολ. για κάθε αμερικανικό νοικοκυριό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δεσμεύει άμεσα 250 δισ. δολάρια για τις επιταγές που θα έχουν αποσταλεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ τέσσερις εβδομάδες αργότερα θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα επιταγών αξίας 500 δισ. δολαρίων αν η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Οι Αμερικανοί χρειάζονται χρήματα τώρα και ο πρόεδρος θέλει να τους τα δώσει τώρα και εννοώ τώρα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», τόνισε ο κ. Μνούτσιν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο δίπλα του. Προσέθεσε ότι πρόθεσή του είναι να μη σταλούν αντίστοιχες επιταγές σε εκατομμυριούχους γι’ αυτό και θα υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι στα εισοδήματα των δικαιούχων στο μέτρο που το επιτρέπει η επείγουσα κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN, ο πήχυς για τους ιδιώτες θα τοποθετηθεί στο ετήσιο εισόδημα των 100.000 δολ. ή ίσως και στα 75.000 δολ.
Οι επιταγές αποτελούν μέρος του ευρύτερου πακέτου που διαπραγματεύεται ο κ. Μνούτσιν με το Κογκρέσο. Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, έχει ζητήσει 300 δισ. δολάρια για τη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, 200 δισ. δολάρια για ένα ταμείο σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά και παράταση των προθεσμιών για τις πληρωμές φόρων που εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το κόστος του πακέτου σε 1,2 τρισ. δολ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις πληρωμές φόρων που βάσει του παλαιού χρονοδιαγράμματος έπρεπε να καταβληθούν μέχρι τις 15 Απριλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το Forbes, ο κ. Μνούτσιν τόνισε πως οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ, η πανίσχυρη IRS, θα αναβάλουν τις πληρωμές για 90 ημέρες χωρίς να επιβάλουν πρόστιμα ή τόκους. Οι ιδιώτες μπορούν να αναβάλουν πληρωμές έως ενός εκατ. δολ. και οι επιχειρήσεις έως 10 εκατ. δολ., που συνεπάγεται ότι θα διοχετευθούν στην οικονομία κεφάλαια ύψους 300 δισ. δολ. Το Forbes αναφέρει ακόμα πως το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης 100 δισ. δολ. για τη στήριξη των χειμαζόμενων αεροπορικών εταιρειών και του κλάδου στο σύνολό του.
«Η οικονομία μας θα επανέλθει ταχύτατα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε πως «αν το διαχειριστούμε σωστά, η χώρα μας και ειλικρινά όλος ο κόσμος, αλλά η χώρα μας σίγουρα θα επανέλθει ξανά πολύ γρήγορα». Σχολιάζοντας τα ιλιγγιώδη νούμερα, το αμερικανικό δίκτυο CNN επισημαίνει ότι αντανακλούν την εντεινόμενη ανησυχία του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου πως η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να βυθίσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση. Η Ουάσιγκτον έχει, άλλωστε, ήδη δεσμεύσει 100 δισ. δολ. για το κόστος των αδειών μετ’ αποδοχών που έχουν αναγκαστικά πάρει Αμερικανοί εργαζόμενοι, ενώ προ ημερών το Κογκρέσο ενέκρινε δαπάνες ύψους 8,3 δισ. δολ. για την ενίσχυση του αμερικανικού συστήματος υγείας. Οπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, το άθροισμα όλων αυτών των δαπανών στοιχειοθετεί το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει αποφασίσει η Ουάσιγκτον μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.