Kathimerini.com.cy
Αυτά τα Vegan, αλμυρά ρολάκια είναι το πιο τέλειο και healthy σνακ! Μαλακή ζύμη γεμάτη με μια τολμηρά καρυκευμένη γέμιση κόκκινης φακής.
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Χρόνος να φουσκώσει η ζύμη: 1 ώρα
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Θερμίδες ανά ρολάκι: 175 kcl
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
240 γρ. αλεύρι Ζέας, ολικής
5 γρ. αλάτι
8 γρ. (1 φακελάκι) αυτόματη μαγιά
10 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. ζάχαρη καρύδας
170 ml χλιαρό νερό
Για την γέμιση με φακές
1 κoυτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
10 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κόκκινες φακές, καλά ξεπλυμένες
½ κουτ. γλυκού λιωμένο σκόρδο
1 κουτ. σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
1 πράσινη καυτή πιπεριά, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένη
250 γρ. νερό
100 γρ. γάλα καρύδας
1/2 κουτ. γλυκού γκαράμ μασάλα
½ κουτ. γλυκού σκόνη κάρυ (mild)
1/8 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
1/2 κουτ. γλυκού καγιέν
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε. Όταν το αλεύρι έχει μαζέψει όλα τα υγρά, το μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Δουλεύουμε ζυμώνοντάς το καλά γύρω στα 5 λεπτά. Αν κολλά το μείγμα μας, αλευρώνουμε ακόμη λίγο, ελαφρά, τον πάγκο μας. Είμαστε προσεκτικοί να μην το παρακάνουμε με το αλεύρωμα γιατί αυτό θα σκληρύνει τη ζύμη μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
Συνεχίζουμε για να φτιάξουμε τις φακές μας. Σε ένα γουδί αλέθουμε μαζί τους σπόρους γλυκάνισο και σπόρους κόλιανδρου μέχρι να γίνουν σαν σκόνη. Σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τις φακές για δύο λεπτά. Προσθέτουμε τον αλεσμένο γλυκάνισο με κολιανδρο και τηγανίζουμε μαζί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, την πιπερόριζα, την πιπεριά και μαγειρεύουμε για ακόμη ένα λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, το coconut milk, τo γκαράμ μασάλα, το κάρυ, το τσίλι, το καγιέν, τον κουρκουμά και αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει. Όταν το μείγμα κοχλάζει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε το σκέυος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι φακές. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μία επιφάνεια εργασίας και ξεκινάμε να την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Προσπαθούμε να της δώσουμε ένα σχήμα ορθογώνιο, με το πάχος της ζύμης γύρω στο μισό εκατοστό και διαστάσεις περίπου 30x20εκ.
Αλείφουμε την ανοιχτή ζύμη με το μείγμα φακής. Απλώνουμε τη γέμιση με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.
Τυλίγουμε τη ζύμη μας, διπλώνοντας από τη μεγάλη πλευρά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ρολό, και κόβουμε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού σε 9 ίσια κομμάτια. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί μας αφού πρώτα το στρώσουμε με λαδόχαρτο. Καλύπτουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστά!
Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, φροντίστε να αφήσετε ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα μου. Μου αρέσει να ακούω τις απόψεις σας και πάντα προσπαθώ να απαντώ γρήγορα σε κάθε ερώτησή σας. Και φυσικά, αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, ανεβάστε την φωτογραφία της στο Instagram και μην ξεχάσετε να με κάνετε Tag!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com