Kathimerini.com.cy
Φτιάξτε αυτό το vegan, καβουρδισμένο κουνουπίδι συνοδευόμενο με ένα πικάντικο χούμους. Αυτή η συνταγή για κουνουπίδι είναι το ιδανικό πιάτο όταν πρέπει να ταΐσετε απαιτητικούς φίλους που νηστεύουν, αλλά αγαπάνε τις gourmet γεύσεις. Επιπλέον, είναι χαμηλό σε θερμίδες και χωρίς γλουτένη.
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 35 λεπτά
Μερίδες: 4
Θερμίδες: 200 kcal ανά μερίδα
ΥΛΙΚΑ:
Για το κουνουπίδι:
35 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κόλιανδρου
1 κ.γ. κουρκούμη
1 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
Αλάτι - πιπέρι
1 κουνουπίδι, κομμένα τα μεγαλύτερα φύλλα του
Για το χούμους:
15 γρ. ελαιόλαδο
1/2 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι σκόρδο, λιωμένο
200 γρ. μαγειρεμένα ρεβίθια, στραγγισμένα
20 γρ. ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. τσίλι
Αλάτι και πιπέρι
100 γρ. νερό
Για να σερβίρουμε:
Τους σπόρους από 1/2 ρόδι
Φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Βάζουμε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά, φροντίζοντας το κουνουπίδι να είναι καλά καλυμμένο με τη σάλτσα. Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
2. Κοντά στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος του κουνουπιδιού ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τηγανίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα ρεβίθια και μαγειρεύουμε μαζί για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο πολυμίξερ και προσθέτουμε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο, το τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Πολτοποιούμε σε πουρέ. Αν δεν έχετε πολυμίξερ μπορείτε να πολτοποιήσετε το χούμους σας χρησιμοποιώντας το εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ.
3. Σερβίρουμε το καβουρδισμένο κουνουπίδι σε ένα πιάτο με βάση του το χούμους. Πασπαλίζουμε με το ρόδι και τα φύλλα κόλιανδρου.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com