ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Κοινή Δήλωση των MED9 για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπέγραψε ο Χατζηζαχαρία

Η Κύπρος έχει θέσει σαφείς στόχους και ορόσημα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό σε συμφωνία με τις προτεραιότητες της ΕΕ, είπε ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος έχει θέσει σαφείς στόχους και ορόσημα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό σε συμφωνία με τις προτεραιότητες της ΕΕ, είπε ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, κατά τη διάρκεια Υπουργικής Συνόδου για την Ψηφιακή Οικονομία στην Μάλτα, όπου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κοινή Δήλωση των MED9 για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέρει ανακοίνωση του Υφυπουργείου την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Χατζηζαχαρία υπέγραψε την Κοινή Δήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου των MED9 για την Ψηφιακή Οικονομία που πραγματοποιήθηκε χθες, 20 Σεπτεμβρίου στην Μάλτα.

Ο Υφυπουργός, σε παρέμβασή του, κατά την Υπουργική Σύνοδο μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να επιτύχει έναν διπλό πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, επιταχύνοντας την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών, όπως το 5G, οι οπτικές ίνες, οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η τεχνολογία blockchain.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε ότι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και η βελτιστοποίηση της ικανότητας καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη μιας ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε πιο πράσινες, περισσότερο περιληπτικές, βιώσιμες οικονομίες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες.

Οι προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικά οφέλη, ιδίως σε μορφή αυξημένης αποτελεσματικότητας, ακρίβειας, έγκαιρης εκτέλεσης και ευκολίας σε μια ευρεία γκάμα δημόσιων υπηρεσιών, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, η Κύπρος έχει θέσει σαφείς στόχους και ορόσημα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό σε συμφωνία με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε έναν διπλό πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, επιταχύνοντας την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών, όπως το 5G, οι οπτικές ίνες, οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η τεχνολογία blockchain», είπε.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά, είναι έτοιμη να απελευθερώσει το επόμενο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο καινοτόμες, πιο ευέλικτες και πιο προσαρμοστικές από ποτέ, είπε.

Ανέφερε ότι, σε εθνικό επίπεδο, η Κυπριακή Κυβέρνηση ενέκρινε το 2020, την εθνική της στρατηγική για την ΤΝ, η οποία υλοποιείται από το Υφυπουργείο του και έχει χρονικό πλαίσιο υλοποίησης μέχρι το 2026 ενώ βασίζεται σε τέσσερις κύριους πυλώνες: τη μεγιστοποίηση των επενδύσεων μέσω των συνεργασιών, τη δημιουργία εθνικών χώρων δεδομένων, την προαγωγή των ταλέντων και της δια βίου μάθησης, και την ανάπτυξη μιας ηθικής και αξιόπιστης ΤΝ.

«Η εθνική στρατηγική μας περιλαμβάνει την εφαρμογή λύσεων ΤΝ στον δημόσιο τομέα, όπως οι chatbots ΤΝ, ενώ εξετάζουμε επίσης την ΤΝ για την προσαρμοστική μάθηση στην εκπαίδευση, την ΤΝ για προγνώσεις και τη διαχείριση κρίσεων, καθώς και τον αντίκτυπο της ΤΝ στα μοντέλα ανάπτυξης της παραγωγής», πρόσθεσε.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, σημείωσε, ο Κανονισμός για την ΤΝ της ΕΕ, μια νομοθετική πρόταση στο τελικό στάδιο πριν την έγκριση της, «πρόκειται να καταστεί το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη», ενώ έχει, όπως είπε, προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και μπορεί να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο, βασισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει όχι μόνο ευκαιρίες αλλά και σημαντικές προκλήσεις», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι, πρέπει, να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου προστατεύονται μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Είναι, συνεπώς, σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, όχι μόνο η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και ο γενικός ψηφιακός μετασχηματισμός εν γένει, θα είναι επικεντρωμένοι στον άνθρωπο και θα προστατεύουν τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών μας, είπε, καλώντας για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών MED9, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της έρευνας, του διαστήματος και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις πρακτικές μας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και των προκλήσεων σχετικά με τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση