ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι παπαγάλοι απολαμβάνουν τις βιντεοκλήσεις με… φτερωτούς φίλους

Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους τα πτηνά θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν την οικόσιτη ζωή τους μέσω επικοινωνίας

Η Ελέανορ και η Ρόζι συμμετείχαν σε μια νέα έρευνα που στόχο είχε να διαπιστώσει πώς οι οικόσιτοι παπαγάλοι ανταποκρίνονται στις βιντεοκλήσεις με άλλους παπαγάλους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα 18 πτηνά που παρακολούθησαν, ενθουσιάζονταν να βλέπουν τους φτερωτούς φίλους τους μέσω της οθόνης, κάτι που τους παρείχε την αίσθηση κοινότητας που συνήθως τους λείπει.

Συγκεκριμένα, στη βιντεοκλήση τους, τα δύο χρωματιστά πουλιά επικοινώνησαν μέσω «τραγουδιού», κίνησης και ραμφίσματα καλλωπισμού.

Όπως έχει αποδειχτεί, η συντροφικότητα ενισχύει το αίσθημα πληρότητας μεταξύ των ανθρώπων, κι όπως προκύπτει από αυτή τη μελέτη, δίνει χαρά και στους παπαγάλους.

 

«Το διασκεδαστικό και εκπληκτικό για μένα ήταν το πώς αυτοί οι παπαγάλοι δέθηκαν μεταξύ τους. Ήθελαν να κάνουν βιντεοκλήσεις μεταξύ τους- είχαν προτιμήσεις. Όλα αυτά πραγματικά επιβεβαιώνουν πόσο περίπλοκοι γνωστικά είναι αυτοί οι παπαγάλοι, κάτι που… δεν σκεφτόμαστε απαραίτητα όταν αναφερόμαστε σε αυτούς» σημειώνει η ερευνήτρια Ιλιένα Ντάγκλας.

Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους τα πτηνά θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν την οικόσιτη ζωή τους μέσω επικοινωνίας.

Οι οικόσιτοι παπαγάλοι είναι ευπαθείς σε μια θανατηφόρα ασθένεια (avian ganglioneuritis), μεταδοτική μεταξύ πτηνών, που μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη την αλληλεπίδραση των κατοικίδιων ζώων με τα είδη τους, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Πολλά από αυτά ζουν μόνο μεταξύ ανθρώπων και είναι πολύ δεμένα με τους κηδεμόνες τους, κάτι όμως που μπορεί επίσης να προξενήσει προβλήματα» λέει η Ρεμπέκα Κλάινμπεργκερ, καθηγήτρια μουσικής και υπολογιστικής επιστήμης.

Το πείραμα

Αρχικά, οι παπαγάλοι φάνηκαν να μπερδεύονται κοιτάζοντας το τάμπλετ και προσπαθώντας να παρακολουθήσουν έναν άλλο παπαγάλο στην οθόνη. Όμως, μετά από μερικές μέρες έμοιαζαν να αναγνώριζαν πως ο παπαγάλος μπροστά τους ήταν μακριά, λένε οι επιστήμονες.

Οι φροντιστές τους τούς εκπαίδευσαν να χτυπούν ένα κουδουνάκι για να ζητούν βιντεοκλήση. Όταν το χτυπούσαν, ο κηδεμόνας τους έφερνε ένα τάμπλετ ή smartphone και μέσω Facebook Messenger τους έδειχνε τις εικόνες άλλων παπαγάλων. Τα πτηνά τους τότε χρησιμοποιούσαν τα ράμφη τους για να επιλέξουν την εικόνα ενός «συνομιλητή» κι οι άνθρωποι ξεκινούσαν βιντεοκλήση με τον παπαγάλο της επιλεγμένης εικόνας.

Μόνο λίγο παπαγάλοι τα παράτησαν, φεύγοντας από την οθόνη και τερματίζοντας την κλήση. Όμως, οι υπόλοιποι φάνηκε να απολαμβάνουν τη νέα κοινωνική ζωή τους.

Οι παπαγάλοι ανέπτυξαν φίλους τους οποίους συχνά επέλεγαν για βιντεοκλήσεις. Εκείνοι δε, που καλούσαν συχνά άλλους παπαγάλους, λάμβαναν με τη σειρά τους τις περισσότερες κλήσεις.

Οι παπαγάλοι ολοκλήρωσαν συνολικά 212 κλήσεις που διαρκούσαν όχι περισσότερο από πέντε λεπτά, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες δοκιμών.

«Έχουν υπάρξει μελέτες που κάνουν εικασίες για το ζωικό διαδίκτυο», δήλωσε η Ντάγκλας του πανεπιστημίου της Γλασκώβης. «Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε πραγματικά πώς τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο από κοινού» πρόσθεσε η ίδια.

Μετά την αρχική αξιολόγησή τους, οι ερευνητές σταμάτησαν τις τακτικές βιντεοκλήσεις για να διαπιστώσουν αν οι παπαγάλοι θα τις αναζητούσαν, πιστεύοντας ωστόσο πως τα πτηνά θα επέστρεφαν στο μοναχικό οικόσιτο τρόπο ζωής τους. Διαψεύστηκαν, καθώς οι παπαγάλοι συχνά χτυπούσαν το κουδουνάκι για να δουν τους φίλους τους.

Στη δεύτερη φάση του πειράματος, οι παπαγάλοι συμπλήρωσαν 147 κλήσεις σε διάστημα περίπου δύο μηνών και οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερες από 1.000 ώρες βίντεο-αλληλεπιδράσεων στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε εντός Απριλίου.

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση