ΠΗΓΗ: ΒΒC
Το ρομποτικό όχημα Curiosity μόλις έστειλε στους επιστήμονες της NASA μια εκπληκτική φωτογραφία που αποτυπώνει ένα λαμπερό ηλιοβασίλεμα στον Άρη.
Ειδικότερα το ρόβερ της NASA περιπλανιέται στην επιφάνεια του Άρη για περισσότερα από 10 χρόνια, αναζητώντας απαντήσεις στο γιατί ο κόκκινος πλανήτης από ζεστός και υγρός μετατράπηκε σε μία παγωμένη έρημο.
Το ρομπότ έχει ανακαλύψει ενδιαφέροντες σχηματισμούς πετρωμάτων, έχει αναζητήσει σημάδια ζωής και έχει σκαρφαλώσει το όρος Sharp στο κέντρο του κρατήρα Gale.
Στις 2 Φεβρουαρίου, το Curiosity παρατήρησε ακτίνες ηλιακού φωτός να απλώνονται στον ορίζοντα και να φωτίζουν τα σύννεφα καθώς ο ήλιος έδυε στον Άρη. Είναι η πρώτη φορά που οι ακτίνες αυτές, γνωστές ως “crepuscular rays”, έχουν παρατηρηθεί τόσο καθαρά στον κόκκινο πλανήτη.
Φωτ: NASA
Έρευνα για τα σύννεφα του λυκόφωτος
Σημειώνεται πως το όχημα της NASA διεξάγει μια έρευνα για τα «σύννεφα του λυκόφωτος» στον Άρη σε συνέχεια των προηγούμενων παρατηρήσεών του για τα νυχτερινά φωτεινά σύννεφα. Το 2021, το Curiosity χρησιμοποίησε τις ασπρόμαυρες κάμερες πλοήγησης για να παρακολουθήσει τη δομή αυτών των νεφών καθώς κινούνταν στον Άρη.
Η νέα έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί αργότερα αυτό το μήνα, χρησιμοποιεί την έγχρωμη κάμερα του Curiosity για να παρακολουθήσει την ανάπτυξη των σωματιδίων των νεφών. Στον Άρη, τα περισσότερα σύννεφα αποτελούνται από πάγο και αιωρούνται περίπου 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) πάνω από το έδαφος. Ωστόσο το Curiosity εντόπισε σύννεφα που φτάνουν σε μεγαλύτερο ύψος, όπως φαίνεται στις νέες φωτογραφίες, με αποτέλεσμα τώρα οι ερευνητές να πιστεύουν ότι (σ.σ. τα σύννεφα) είναι φτιαγμένα από πάγο διοξειδίου του άνθρακα – ή ξηρό πάγο.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τα συγκεκριμένα σύννεφα ώστε να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό.
Φωτ: NASA
Οι φωτογραφίες του Curiosity με το «εξωγήινο» ηλιοβασίλεμα τραβήχτηκαν στις 27 Ιανουαρίου.
«Όπου βλέπουμε ιριδισμούς, σημαίνει ότι τα μεγέθη των σωματιδίων ενός σύννεφου είναι ίδια και με άλλα σύννεφα», δήλωσε σε δήλωσή του ο Μαρκ Λέμον, ατμοσφαιρικός επιστήμονας του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης στο Boulder του Κολοράντο.