ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Κόκκινος για Digital Agenda: Ανταλλαγή ιδεών για τη νέα τάξη πραγμάτων

Ο τέως Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής μίλησε την τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στους φετινούς στόχους του Digital Agenda Cyprus Summit 2024 αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Όπως είπε, το Digital Agenda πλέον είναι ένας θεσμός για το κυπριακό γίγνεσθαι, όπου καλούνται ομιλητές από τον χώρο της τεχνολογίας να εξηγήσουν πώς η τεχνολογία αναδιαμορφώνει και επαναπροσδιορίζει το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι. Σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την ατζέντα.

Σήμερα στην Κύπρο 12.000 Κύπριοι εργάζονται στον χώρο της πληροφορικής και 23.000 ξένοι, με τον κ. Κόκκινο να τονίζει ότι πρέπει να γίνουν ριζικές τομές.

Σύμφωνα με τον τέως υφυπουργό, στο 7ο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, θα γίνει ανταλλαγή ιδεών μεταξύ διεθνώς καταξιωμένων συνέδρων, όχι απλά για μία παρουσίαση των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων και καινοτομιών, αλλά για να σκεφτούμε μετά από 5 μέχρι 15 χρόνια πώς θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο στο επίπεδο της Κύπρου αλλά διεθνώς.

Ο κ. Κόκκινος μίλησε για σημερινές προκλήσεις στον κλάδο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, και την Ευρώπη, εστιάζοντας και για τις δύο περιπτώσεις στην τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Τόνισε ότι με βάση στοιχεία της ΕΕ, σήμερα στην Κύπρο οι απόφοιτοι των πιο πάνω κλάδων αποτελούν το 2.5%, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 4.1%.

«Τα παιδιά μας δεν τα ενθαρρύνουμε να κατευθύνονται στις θετικές επιστήμες και αυτό δημιουργεί τεράστιο κενό στην αγορά. Σήμερα οι εταιρείες τεχνολογιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αναγκάζονται να εργοδοτούν περισσότερο υπαλλήλους από το εξωτερικό, κάτι που τους στοιχίζει περισσότερο», είπε.

Παραθέτοντας συγκεκριμένους αριθμούς, σημείωσε ότι σήμερα 12.000 Κύπριοι εργάζονται στον χώρο της πληροφορικής και 23.000 ξένοι, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ριζικές τομές για αλλαγή αυτής της εικόνας. «Αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνονται λογιστές και δικηγόροι, κάδοι οι οποίοι έχουν κορεστεί, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση