Ο πρώτος κατασκευασμένος από ξύλο δορυφόρος πρόκειται να εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο με ένα πύραυλο SpaceX, ανακοίνωσαν οι Ιάπωνες ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα.
Αυτός ο πειραματικός δορυφόρος σε σχήμα κύβου, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο και της δασοπονικής εταιρείας Sumitomo Forestry, έχει πλευρές μήκους 10 εκατοστών.
Οι δημιουργοί του περιμένουν ότι το ξύλο θα καεί εντελώς, όταν ο δορυφόρος θα επιστρέψει στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο σχηματισμός μεταλλικών σωματιδίων κατά την επιστροφή του στη Γη.
«Οι δορυφόροι που δεν είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο θα πρέπει να προκρίνονται», δήλωσε χθες, Τρίτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τακάο Ντόι, αστροναύτης και ειδικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Οι κατασκευαστές του προβλέπουν να παραδώσουν τον δορυφόρο «LignoSat», ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας, την ερχόμενη εβδομάδα στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA.
世界初の木造人工衛星 京大と住宅メーカーが開発https://t.co/BQlhWhiTMk pic.twitter.com/fG2SXaMNVJ
— NHK京都 (@nhk_kyoto) May 28, 2024
Θα σταλεί στο Διάστημα τον Σεπτέμβριο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με έναν πύραυλο SpaceX και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διευκρίνισαν.
Στη συνέχεια, ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί από την πειραματική ιαπωνική μονάδα του ISS για να δοκιμαστούν η αντοχή του και η βιωσιμότητά του στο Διάστημα.
«Τα δεδομένα θα σταλούν από τον δορυφόρο στους ερευνητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να ελέγξουν τις ενδείξεις πίεσης και αν μπορεί να αντέξει σε τεράστιες αλλαγές θερμοκρασίας», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος της Sumitomo Forestry.
Χθες, Τρίτη, ένας πύραυλος που μεταφέρει έναν άλλο δορυφόρο –μια συνεργασία ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη JAXA– απογειώθηκε από την Καλιφόρνια για μια αποστολή με στόχο να μελετηθεί ο ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα σύννεφα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο δορυφόρος EarthCARE θα βρίσκεται για τρία χρόνια σε τροχιά σε ύψος σχεδόν 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Πηγή: ΑΠΕ-AFP