ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Πάτρας: Τι λέει το πόρισμα των ιατροδικαστών για Μαλένα και Ίριδα

Το πόρισμά τους παραδόθηκε προ 10 ημερών στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας

Kathimerini.gr

Σε ασφυξία οφείλεται ο θάνατος των δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, όπως σημειώνεται στο πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, που διενήργησαν τις νέες ιατροδικαστικές έρευνες για την 3,5 ετών Μαλένα και τη μόλις έξι μηνών Ιριδα. Το πόρισμά τους παραδόθηκε προ 10 ημερών στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα, οι δύο ιατροδικαστές καταλήγουν με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις «στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου».

Σημειώνεται επίσης στο πόρισμα ότι «η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ ανθρωποκτονία».

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο: Στην περίπτωση της Μαλένας «δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/ διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρειά», ενώ στην περίπτωση της Ίριδας «κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος αριστερά και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα».

Στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, δεν διαπιστώθηκε, τόσο από τον νεκροψιακό /νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο, δεν επιβεβαιώθηκαν και ως εκ τούτου η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε.

Επιπλέον, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον τοξικολογικό έλεγχο ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο. Όπως τονίζεται στο πόρισμα, ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτών θανάτου, οδηγεί -βάσει της μεθοδολογίας εργασίας- στον βίαιο μηχανισμό θανάτου, με τη διαγνωστική προσέγγιση -δεδομένου του αποκλεισμού επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντας, καθώς και δηλητηρίασης- να κατευθύνεται στον ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση