ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει «ελληνικό Watergate»

Θέλοντας να πλήξει συνολικά την κυβέρνηση η Κουμουνδούρου βάζει στο στόχατρο και –κατά γενική ομολογία– επιτυχημένους υπουργούς

Kathimerini.gr

Του Αντώνη Αντζολέτου

Από την Παρασκευή το μεσημέρι η Κουμουνδούρου έχει εγκαταλείψει την καλοκαιρινή ραστώνη. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για τη διερεύνηση του θέματος των παρακολουθήσεων αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του. Ακολούθησε και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο. Προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα τέτοιο ενδεχομένο, που έβαλε στο τραπέζι και ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα είναι θετική. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είχε δεχτεί από τους συνεργάτες του σχετικές εισηγήσεις εδώ και ημέρες.

Να διερευνηθούν δηλαδή όλα τώρα που το «ελληνικό Watergate», όπως το αποκαλούν, είναι στην κορυφή της επικαιρότητας. Βλέπουν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συστρατευθούν απέναντι στην κυβέρνηση και παράλληλα να απομονώσουν τον πρωθυπουργό. Μιλούν για σκάνδαλο παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator που οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου και υποστηρίζουν πως οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος αποτελούν ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και μία ακόμα πρόταση. Τόνισε σε συνομιλητές του πως ίσως πιο ενδεδειγμένη θα ήταν η σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά τις εκλογές. Από την Κουμουνδούρου, πάντως, διευκρινίζουν πως από τη στιγμή που συσταθεί η εξεταστική επιτροπή, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η έρευνα να φτάσει μέχρι το τέλος.

Στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν οι δύο παραιτήσεις και το βάρος που σηκώνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα (που δεν έχουν ασυλία, όπως σημειώνουν) να προκαλέσουν ακόμη και πολιτικές εξελίξεις. Αυτός είναι ο λόγος που μελετούν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

Θέλοντας να πλήξει συνολικά την κυβέρνηση, στο στόχαστρό του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βάλει και –κατά γενική ομολογία– επιτυχημένους υπουργούς, με τους οποίους δεν έχει συγκρουστεί έως τώρα. Κατηγορούν δηλαδή τον Κυριάκο Πιερρακάκη, με βάση όσα αποκαλύπτονται, πως πριν από μία εβδομάδα ψευδόταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ήταν παρών και ο Παναγιώτης Κοντολέων. Το ίδιο αναφέρουν και για τον Γιώργο Γεραπετρίτη με την ερώτηση: «Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ παραιτήθηκε. Αυτοί;»
Είναι γεγονός ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση περιμένουν οι εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων να έχει κάποιες σημαντικές πολιτικές «ουρές». Κατ’ αρχάς να «βγάλει το ΠΑΣΟΚ από την αγκαλιά της Ν.Δ.», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Αυτό που περιμένουν να δουν είναι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει το διμέτωπο υπό τον φόβο ταύτισης του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση