ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινάει η ελληνική θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τα μηνύματα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

ΑΜΠΕ

Τον οδικό άξονα της χώρας μας κατά τη διετή θητεία της, που αρχίζει αύριο Πρωτοχρονιά, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην παρούσα συγκυρία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υπόθεση του Κυπριακού, παρουσίασε με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Κύριες προτεραιότητες της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι η αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για ειρηνική επίλυση των διαφορών, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η ενίσχυση της θέσης των γυναικών για την ειρήνη και την ασφάλεια, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις με έμφαση το ανθρωπιστικό δίκαιο, η αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής της κλιματικής κρίσης και η προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας, που έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα λόγω πολεμικών επιχειρήσεων τρομοκρατικών απειλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Για το Συμβούλιο Ασφαλείας τα σημαντικότερα διαρθρωτικά θέματα συζήτησης είναι, αφενός η σύνθεσή του, η οποία σήμερα δεν αντανακλά τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο και, αφετέρου, ο τρόπος λήψης αποφάσεων, με το δικαίωμα αρνησικυρίας να έχει καταστεί σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστικό μέσο που δυσχεραίνει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, ακόμη και των πιο αυτονόητων που ερείδονται αναμφίβολα στο διεθνές δίκαιο».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών αφού υπογράμμισε πως «αν θελήσουμε να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει υπάρξει απτή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», συνέχισε: «Βούλησή μας είναι το επόμενο διάστημα και ενόψει της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τους πρώτους μήνες του 2025, να συνεχίσουμε να διερευνούμε τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας, γιατί αυτό είναι προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των δύο λαών». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», είναι «η μία και μόνη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Και είναι γεγονός ότι οι θέσεις των δύο πλευρών για το εύρος της συζήτησης εξακολουθούν να αφίστανται ουσιωδώς». Για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Ανεξάρτητα από το αν εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση, που είναι πράγματι προϋπόθεση για μακρά ειρήνη, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή».

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο σημαντικής κινητικότητας στο Κυπριακό. Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και προσβλέπουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση