ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλκιδική: Χωρίς άδεια επί μήνες το λούνα παρκ

Νέα στοιχεία για τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος

Kathimerini.gr

Λίνα Γιάνναρου

Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ένα νέο παιδί, μόλις 19 ετών, έχασε τη ζωή του ενώ διασκέδαζε με την οικογένειά του. Την ώρα που η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται σε σχέση με τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, αλλά και για το τι συμβαίνει με την άδεια λειτουργίας και τις πιστοποιήσεις ασφάλειας της επιχείρησης, νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι και την περυσινή σεζόν το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε επί μήνες χωρίς άδεια.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που διατηρεί η ΕΛ.ΑΣ., ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εκδώσει άδεια για τη συγκεκριμένη επιχείρηση μόλις στις 22 Αυγούστου του 2023, δηλαδή στην εκπνοή του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε καταθέσει αίτηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας από την 1η Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχυρίζεται η πλευρά του ιδιοκτήτη και για φέτος, ότι είχε καταθέσει από νωρίς αίτηση στον δήμο για άδεια, χωρίς όμως αυτή ποτέ να εκδόθηκε. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δραστηριότητα, λόγω επικινδυνότητας, εμπίπτει στο καθεστώς της έγκρισης και όχι στο καθεστώς γνωστοποίησης. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει πριν ελεγχθούν τα πιστοποιητικά ασφαλείας και όλες οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Φαίνεται όμως ότι αυτό συνέβαινε συστηματικά στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο της επιχείρησης το 2023 υπήρχε πραγματογνωμοσύνη μηχανολόγου που βεβαίωνε ότι τα παιχνίδια –ανάμεσα στα οποία και το μοιραίο Crazy Dance– ήταν ασφαλή. Η έκθεση ελέγχου, που είχε ημερομηνία 4 Αυγούστου 2023, φέρεται να είχε την υπογραφή της Target Hellas. H Target Hellas Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, μαζί με την TUV Hellas Α.Ε., είναι οι δύο φορείς οι οποίοι κατόπιν διαγωνισμού έχουν αναλάβει τον έλεγχο εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας (ελέγχουν δηλαδή τα πάρκα ψυχαγωγίας στην Ελλάδα).

Η «Κ» επιχείρησε επανειλημμένως να έρθει σε επαφή με την Target Hellas, η οποία φαίνεται να έχει ιδρυθεί στις 24/11/2017 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάληψη του έργου του ελέγχου των λούνα παρκ από τη συγκεκριμένη εταιρεία είχε κάνει πολλούς στον χώρο των πιστοποιήσεων να απορήσουν. Ηταν μεγάλη η ευθύνη και μικρή η εταιρεία. Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο οι συγκεκριμένες δύο εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τον θάνατο του 19χρονου, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν καταθέσει πέντε υπεύθυνες δηλώσεις μηχανολόγου μηχανικού με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024 προς τον Δήμο Κασσάνδρας που βεβαιώνουν ότι τα μηχανήματα ήταν σε καλή κατάσταση. Οι υπεύθυνες δηλώσεις φέρεται να υπογράφονται από τον ίδιο μηχανολόγο μηχανικό που είχε υπογράψει τις βεβαιώσεις και πέρυσι. Δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν ότι είχε υπογράψει για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, το συγκεκριμένο λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία για δημοτικό πανηγύρι στην Κοζάνη. Οπως έγινε γνωστό, ο επιχειρηματίας είχε υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα αλλά κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας για κάποια παιχνίδια είτε δεν υπήρχαν είτε είχαν λήξει. Φυσικά, μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο Δήμος Κασσάνδρας αποφάσισε να σφραγίσει το λούνα παρκ. Πολλοί ήταν πάντως οι επισκέπτες που άφηναν τα τελευταία χρόνια αρνητική κριτική για την επιχείρηση στο Google αναφέροντας θέματα ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ισχύει από το 2020 ο κανονισμός ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας, που θεωρείται από τους γνωρίζοντες ένα από τα πιο αυστηρά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Γεώργιος Κουνατίδης, επικεφαλής επιθεωρητής της OctoCert, φορέα ελέγχου για παιδικές χαρές, μπασκέτες, σκέιτ παρκ κ.ά., ο ιδιοκτήτης όχι μόνο οφείλει να ζητήσει πιστοποίηση από διαπιστευμένους φορείς, αλλά και να ζητήσει επανέλεγχο έπειτα από θεομηνία, κάποια καταστροφή, κ.ο.κ. Ο έλεγχος επαναλαμβάνεται το αργότερο έπειτα από ένα χρόνο. «Η ίδια νομοθεσία στο άρθρο 6 μιλάει επίσης και για την τεχνική επάρκεια του προσωπικού, που οφείλει να έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια. Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να τεκμηριώνει την επάρκεια του προσωπικού του». Οπως αναφέρει ο ίδιος, σε δύο-τρεις μέρες ο έλεγχος μπορεί να έχει ολοκληρωθεί.

«Αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει και για τις παιδικές χαρές. Οπου έχει γίνει έλεγχος και υπάρχει πιστοποίηση δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό ατύχημα. Δεδομένου ότι πάμε και σε δικαστήρια ως πραγματογνώμονες, μπορώ να σας πω ότι στα ατυχήματα πάντα προκύπτει ελλιπής συντήρηση ή έλλειψη πιστοποίησης». Στην περίπτωση των παιδικών χαρών ασφαλώς, δεν είναι οι ιδιοκτήτες που πρέπει να φροντίζουν για τη συντήρηση και τον έλεγχο καταλληλότητας, αλλά οι δήμοι. «Για πολλά χρόνια πολύ μεγάλο μέρος των δήμων δεν συμμορφωνόταν με τη νομοθεσία, αλλά τα τελευταία 4-5 χρόνια υπάρχει πρόοδος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι γίνεται ένας αρχικός έλεγχος, δίνεται μια πιστοποίηση και μετά ξεχνιέται», σημειώνει ο κ. Κουνατίδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X