ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διασώθηκε από γαλλικό πολεμικό πλοίο το πλήρωμα του ελληνόκτητου «Sounion»

Εικόνα από το εσωτερικό του «Sounion» μετά την επίθεση

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

Διασώθηκαν από γαλλικό πολεμικό πλοίο τα 25 μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion», το οποίο είχε δεχθεί χθες διπλή επίθεση από αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το γαλλικό πλοίο, το οποίο επιχείρησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», κατέστρεψε επίσης ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), το οποίο βρισκόταν στο σημείο.

Το «Sounion», τάνκερ της ναυτιλιακής εταιρείας Delta Tankers που έπλεε ακυβέρνητο από χθες, εγκαταλείφθηκε.

Εικόνα από το εσωτερικό του «Sounion» μετά την επίθεση

Το χρονικό της επίθεσης

Αρχικά, λίγα λεπτά πριν από τις 6 π.μ., το πλήρωμα του «Sounion» εντόπισε δύο βάρκες να κινούνται με πορεία προς το δεξαμενόπλοιο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στη μία από τις βάρκες επέβαιναν τρία έως πέντε άτομα και στη δεύτερη δέκα άτομα.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με αντιαρματικό RPG, προκαλώντας υλικές ζημιές στη δεξιά πλευρά του «Sounion» και φωτιά στο μηχανοστάσιο. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους αντάρτες και στους ένοπλους φρουρούς που επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο.

Δύο ώρες αργότερα και ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κυβερνήτης του δεξαμενόπλοιου είχε ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), το οποίο είχε προηγουμένως κλειστό (ώστε να καταστήσει δυσχερέστερο τον εντοπισμό του πλοίου από τους αντάρτες), οι Χούθι εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά με πυραύλους κατά του δεξαμενόπλοιου.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε τις μεσημεριανές ώρες χθες το υπουργείο Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι στο δεξαμενόπλοιο υπήρχαν 25 μέλη πληρώματος, δύο Ρώσοι και 23 υπήκοοι Φιλιππίνων, που πάντως δεν τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Ιράκ με προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους. Για «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας», έκανε λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Την επίθεση στο «Sounion» επιβεβαίωσαν πηγές της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίου της ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας στο διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα. Την 9η Αυγούστου, το «Delta Blue» δέχτηκε διαδοχικά τέσσερις επιθέσεις από ενόπλους, από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα πλωτά μέσα ενώ έπλεε ανοικτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης. Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά με στόχο το δεξαμενόπλοιο της Delta Tankers, «Delta Atlantica». Και σε αυτή την περίπτωση εκδηλώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις (κυρίως από μη επανδρωμένα πλωτά μέσα) κατά του τάνκερ, ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Από την έναρξη της δράσης των Χούθι τη 19η Νοεμβρίου, με το ρεσάλτο στο «Galaxy Leader», μέχρι τη 15η Αυγούστου, οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά συνολικά 92 φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, με τα περισσότερα από τα πλοία-στόχους να εκτιμάται πως σχετίζονται (σ.σ. έχουν εμπορικές συναλλαγές) με το Ισραήλ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X